Pages

Isnin, 27 Januari 2014

Otak-Otak Udang Campur Ikan

Kali ini Amie cuba buat Otak-Otak udang Campur Ikan pulak. Amie buat tak berapa pedas, cuma gunakan 2 biji cili merah saja. Oleh sebab nak cepat sebab Encik Suami akan pulang dari kerja, dan terus bawa Amie pergi kampung ambil Firdaus jadi Amie pun bungkuslah besar-besar sikit!
Amie gunakan 500 gram isi udang & 500 gram isi ikan (lebih kurang 200 gram isi ikan tenggiri Firdaus punya  untuk bubur he hehehe) dan 300 gram isi ikan pelaling... itu pun dengan kulitnya sekali.


Resepi : Otak-Otak Ikan
Sumber : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
500 gram isi udang basah yang telah dikisar
500 gram isi ikan yang telah dikisar - Amie gunakan isi ikan tenggiri & pelaling
1 cawan pati santan
1/2 sudu teh pati asam jawa
4 biji telur
garam / gula / perasa pilihan
daun pisang - layurkan
lidi penyemat secukupnya

Bahan kisar:
2 biji cili merah - kalau nak pedas & warna merah tambah lagi cili merah atau cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
2 batang serai - ambil isinya yang putih sahaja
1 cm lengkuas
1 sudu makan ketumbar biji

Cara:
1. Satukan kesemua bahan di atas kecuali daun pisang dan lidi penyemat di dalam mangkuk.
2. Gaul hingga sebati dan bungkus di dalam daun pisang - ketebalan isi ikut cita rasa masing-masing - Amie bubuh banyak sikit sebab nak cepat siap.
3. Sematkan lidi di bahagian atas dan bawah bungkusan daun pisang.
4. Panggang hingga masak - Amie panggang dalam oven.
5. Enak dimakan ketika masih panas.


Bukan main suka Fuad bila nampak Amie hidangkan otak-otak ni di dapur... entah berapa keping diratahnya sebaik saja dikeluarkan dari oven!



Bila jengok semula ke dapur.... hanya tinggal daun pembungkusnya saja!
Otak-otak memang sedap! Siapa tak makan rugi tau!

3 ulasan: