Sesekali cuba buat bebola udang memang berbaloi-baloi! Rasanya.... ya ampun! Belum sempat pindahkan dari tempat tos minyak, anak-anak sudah copet berketul-ketul!
Kononnya nak buat lauk makan nasi, tapi rupanya anak-anak tak sabar-sabar nak makan begitu saja!
Sambil makan sambil bertanya... lain kali boleh tak Mummy buat lagi?
Amie olah sendiri resepinya seperti di bawah ini:
Resepi : Bebola Udang
Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 kg udang - buang semua kulit & kepala
2 biji bawang putih - cincang halus
1 labu bawang besar - cincang halus
1/3 cawan cincangan halus lobak merah
1/2 cawan hirisan daun sup & daun bawang
1 sudu teh lada putih - tumbuk
1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
4 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh baking powder
minyak
Cara:
1. Kisar isi udang - kalau rajin boleh cincang sampai halus.
2. Gaul udang kisar bersama cincangan lobak merah, bawang putih, bawang besar. daun sup & daun bawang, lada putih, perencah, tepung gandum, tepung jagung dan baking powder.
3. Biarkan selama 10 minit.
4. Untuk menggorengnya bolehlah gunakan sudu atau ambil dengan tangan (buat seperti jemput-jemput atau cekodok).
5. Goreng hingga perang kekuningan atau sehingga masak.
6. Hidangkan bersama sos pilihan - Amie hidangkan dengan sos mayonis & sos cili Thai.
wowww nyum2...
BalasPadam