Baru dua atau tiga hari lepas Amie paparkan resepi AYAM MADRAS, hari ini buat tayangan lagi! Tak payah panjang-panjang bebelannya di hujung minggu ini, terus saja kepada isi pokoknya... SEDAAAAPPP! Makanlah Ayam Madras dengan apa pun, dengan nasi pun sedap, apalagi kalau buat cicah roti! Kali ini Amie cuba gandingkan dengan nasi himpit pulak!
Resepinya ada DI SINI, tapi kalau tak ada masa nak klik atau talian sangat perlahan laksana siput mengesot, Amie paparkan di bawah ini. Sekali lagi minta izin daripada tuan punya resepi asal, Dayang Jack dan juga sumber rujukan Amie, Dr. Ina Harlina.
RESEPI : AYAM MADRAS
SUMBER : DAYANG JACK & INAHAR'S COOKING TIME
- 8 ketul ayam
- 100 g ubi kentang (dipotong wedges)
- 10 g bawang putih (dihiris halus)
- 20 g bawang merah (dihiris halus)
- 15 g halia (dihiris)
- 4 sb minyak sapi
- 1 helai daun pandan (disimpul)
- 5 sb rempah kari daging
- 1 sk serbuk jintan putih
- 1 sk serbuk jintan manis
- 1 biji jus limau nipis
- 4 biji buah keras (rendam dan kisar)
- 1 cawan yogurt ( DJ guna 3/4 cawan buttermilk)
- 1 cawan air
- 1 cawan susu cair (DJ guna 1/2 cawan shj)
- 1 sk serbuk pati ayam
- 1 tangkai daun kari (DJ added)
- garam dan gula secukup rasa
- bahan tumis : 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga & 2 cm kulit kayu manis
Cara-cara :
- Bancuh serbuk kari daging, jintan manis dan jintan putih dengan secawan air. Ketepikan.
- Panaskan minyak sapi, tumis bahan rempah, bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, daun pandan, ubi kentang, pati ayam lalu dikacau selama 4 minit. Tuangkan sedikit air, buah keras dan susu cair. Masak hingga ubi kentang empuk.
- Masukkan yogurt, air limau nipis dan perasakan dgn garam dan gula.
Tak usah banyak cakaplah... makan je!
SEDAPNYA...
BalasPadamassalam k amie
BalasPadamha haa tepat ada pasti makan tak payah byk cakap
pagi2 breakfast nasi impit lama sikit kenyangnya emmmm sedappp