Pages

Khamis, 26 September 2013

AYAM MADRAS

Ayam masak kari memang sentiasa membuka selera disebabkan aromanya yang menggoda! Kali ini Amie ingin kongsi resepi Ayam Madras yang Amie angkut dari rumah Puan Doktor INAHAR'S COOKING TIME yang dipanjangkan dari dapur DAYANG JACK.


RESEPI : AYAM MADRAS
  • 8 ketul ayam
  • 100 g ubi kentang (dipotong wedges)
  • 10 g bawang putih (dihiris halus)
  • 20 g bawang merah (dihiris halus)
  • 15 g halia (dihiris)
  • 4 sb minyak sapi
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • 5 sb rempah kari daging
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 sk serbuk jintan manis
  • 1 biji jus limau nipis
  • 4 biji buah keras (rendam dan kisar)
  • 1 cawan yogurt ( DJ guna 3/4 cawan buttermilk)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan susu cair (DJ guna 1/2 cawan shj)
  • 1 sk serbuk pati ayam
  • 1 tangkai daun kari (DJ added)
  • garam dan gula secukup rasa
  • bahan tumis : 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga & 2 cm kulit kayu manis
Cara-cara :
  1. Bancuh serbuk kari daging, jintan manis dan jintan putih dengan secawan air. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi, tumis bahan rempah, bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga naik bau.
  3. Masukkan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, daun pandan, ubi kentang, pati ayam lalu dikacau selama 4 minit. Tuangkan sedikit air, buah keras dan susu cair. Masak hingga ubi kentang empuk.
  5. Masukkan yogurt, air limau nipis dan perasakan dgn garam dan gula.
Terima kasih yang tidak terhingga buat Dayang Jack & Dr. Ina.... adeeeehhhh sedapnya kalau dapat cicah dengan roti... apa-apa rotilah....ahaks!

5 ulasan:

  1. salam Mie, nampak sedap kalau dekat nak bawa mangkok sbb malas nak masak hari ni heee

    BalasPadam
  2. assalam kak amie.gambar ayam ni memanggil-manggil suruh buat..gerenti kena copy resepi ni

    BalasPadam
  3. nmpk lain ye kak...sbb buh yogurt tu...bole cuba ni..

    BalasPadam
  4. memang menggoda ayam madras tu kak..terbaek la!

    BalasPadam