Pages

Sabtu, 8 Jun 2013

Pengat Pisang Tanduk Jagung Krim

Assalamualaikum dan selamat petang teman-teman....  Nampaknya cuaca di ketika ini agak mendung dan suasana sekitar kelihatan suram dan agak gelap! Dalam keadaan yang agak dingin dan nyaman ini apa kata kita nikmati Pengat Pisang Tanduk Jagung Krim. Kalau cuaca panas Amie suka sejukkan dulu pengat dalam peti sejuk, tapi di petang yang redup mendung ini sedap pula makan pengat hangat!


Resepi : Pengat Pisang Tanduk Jagung Krim
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 biji pisang tanduk - kupas kulit dan potong ikut suka
1 tin jagung krim
1/2 cawan sagu biji - rendam hingga kembang dan toskan airnya
400ml santan
4 sudu makan gula pasir
secubit garam
sehelai daun pandan - disimpul

Cara:
1. Campurkan santan, jagung krim, pisang tanduk, garam, daun pandan dan gula di dalam periuk.
2. Masak dengan api sederhana panas sehingga kuah mula mendidih.
3. Masukkan sagu biji dan kacau sekali-sekala sehingga sagu kembang sepenuhnya.
4. Tutup api dapur.


4 ulasan:

  1. salam kak..

    ngam betul petang2 gini layan pengat pisang..memang sedap.bekrim..

    BalasPadam
  2. tengok pengat akak ni teringat zila asben bwk lik yg kaler2 guna dalam bubur chahcha tu..mcm dh bg signal je..campur pisang cam akak sedap kan..

    BalasPadam
  3. assalam k.amie
    memang sedap makan pengat pisang tanduk sb rasa masam2 sikit kan
    sy ni memang pantang nampak pengat he heee lg sedap ada jagung tu

    BalasPadam
  4. Adedadeeee....betul2 bikin nyaman bah ...

    BalasPadam