Assalamualaikum.
Amie suka makan ikan cencaru sumbat kelapa. Bubuhlah apa pun dalam kelapa parut untuk digaul sebati, semuanya Amie boleh telan. Kelmarin petang, Amie cuba tambah daun kesum dalam ramuan kelapa parut. Alhamdulillah, tekak Amie boleh menerimanya. Anak-anak pun makan saja, tapi daun kesum tu tolak ke tepi piring.
Resepi : Ikan Cencaru Sumbat Aroma Daun Kesum
Olahan: Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru saiz sederhana - bersihkan dan belah belakang - toskan
1 cawan kelapa parut
1/2 sudu teh serbuk kunyit
gram & gula secukup rasa
10 helai daun kesum - hiris kasar
Bahan tumbuk:
5 biji cili padi - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 sudu udang kering - tumbuk
1 batang serai
Cara:
1. Campurkan kesemua bahan tumbuk bersama kelapa parut, serbuk kunyit, garam dan gula serta hirisan daun kesum. Gaul sebati.
2. Masukkan ke dalam belahan ikan cencaru.
3. Panggang di dalam oven sehingga masak.
As salam kak...lama x menjenguk sini...
BalasPadamsedapnya la hai ikan tu...sy pun suka makan gaya cmnie....
HEHE..amek aroma jela kak amie ye..sy pon x makan direct gitu..melainkan kali dh dihiris hallus2 letak dlm kerabu laksa atau laksam..hehe
BalasPadamwaalaikumsalam amie...
BalasPadamkalau kat rumah mak mertua... ni la fev dia.. mmg dia masak letak sambal kelapa.. tapi kalau nani, anak2 prefer sambal cili.. :) sedap je bau time goreng tu.. hehehehe
mesti lg wangi bau ikan ni..:)
BalasPadammmmm sedapnyer.. mkn ngan nasi panas2 bertambah2 dah siap sumbat tu tak yang cicah2 bagai dah sedap dah... lapo rasa perut dibuatnyer..
BalasPadamAs salam k.amie...
BalasPadamahad td pun menu sama mcm akak..tapi x letak daun kesum...esok2 buleh cuba nihhh...
dah berpuluh kali tnam pokok kesum..tetap x mau hidup..akhirnya minta kt rmh jiran jer lah...
akk tnam sendri ke..
salam kak amie, sedapnya..tengok pula petang2 tgh lapar ni hihi
BalasPadamSalam Amie,Kak Ros pun suka buat ikan cencaru sambal daun kesum.Hubby suka..Pernah juga tepek N3nya.
BalasPadamApa itu daun Kesum ??biar ku cuba nanti resepnya,tampak enak dan gurih rupanye,,,,
BalasPadamsalam syg kak amie,
BalasPadamsamlah dgn ank zila bab2 daun kesum dia ltk tepi..tp zila antu daun kesum ..suka mkn camtu jew..dh lama x msk ikan caru kak:))
wah mesti lg sedap ni kak sbb ade aroma daun kesum kat situ...perghhh..leh cuba ni..
BalasPadamAmie pandai nak mengolah resepi itu yg kakak suka. Kalau daun kesum kena pada semua bahan tu meamng sedap sebab abu dia pun dah memikat nak makan... kakak suka nie..
BalasPadamwangi ni kak,ikan ni akak kerjakan..hehe..enak ei nak mangan tengahari ki eneng iwak sumbat,marem rasanei..
BalasPadamwah blog kak amie dah berwajah baru.. hanis dah tk berbw mcm dulu busy dgn study huhu...
BalasPadamwow sedap tu aroma daun kecom tu kak :)
BalasPadamsalam amie..
BalasPadamkita suka sgt ikan bersumbat ni... tp tulah jrg2 dpt buat... en. abg kalau beli cencaru mesti dah siat kulit & belah perut... takde chance nak belah belakang lagi... walhasil digoreng ajelahh.. heeee...
Salam Amie,
BalasPadamSepinggan nasi panas dengan cencaru belah belakang ni sudah mencukupi untukku.......
Waalaikumussalam Amie cayang, lama ummi tak singgah, jalan2 makan angin sampai penat satu badan ni.
BalasPadamAmie ummi pun suka ikan cencaru sumbat ni, mak mertua suka masak ni, ummi boleh ratah je sebab sedap.
Singgah skejap...mana tau boleh tumpang makan...hehehe..
BalasPadam