Salam petang Isnin buat semua. Apa agaknya hidangan untuk malam ini? Apa kata kita nikmati sama-sama menu Daging Masak Singgang dari Amie's Little Kitchen. Sebelum ini Amie tidak pernah masak singgang daging tetapi biasa masak gunakan ikan sahaja. Teringin pula makan masakan berkuah yang mudah dan ringkas cara penyediaannya. Jadi Amie mencari resepi bersama Encik Google dan akhirnya termasuk lagi ke rumah Wana Yusuf - Potret Kasih. Minta izin aduhai Wana! Amie terpikat dengan Daging Masak Singgang dan tanpa berlengah terus usung resepinya ke dapur Amie.
Memang banyak cara masak singgang daging. Ada yang sangat ringkas dan ada juga yang menggunakan pelbagai bahan. Bagaimanapun Daging Masak Singgang dari dapur Wana menjadi pilihan Amie untuk petang ini. Terima kasih daun keladi Wana, lain kali Amie nak angkut resepi Wana lagi!
Resepi : Daging Masak Singgang
Sumber : Potret Kasih
Sumber Asal : Resepi Daging Singgang ( Dapur Emunnn)Bahan-bahan:
1 kg daging/tulang
5 ulas bawang merah belah 4 tapi jangan bagi putus
1 ulas bawang besar belah 6
3 ulas bawang putih diketuk
3 inci lengkuas dihiris
2 batang serai diketuk
1 inci halia diketuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 batang kulit kayu manis
2 liter air untuk merebus
1 keping asam keping
cili padi
1 kg daging/tulang
5 ulas bawang merah belah 4 tapi jangan bagi putus
1 ulas bawang besar belah 6
3 ulas bawang putih diketuk
3 inci lengkuas dihiris
2 batang serai diketuk
1 inci halia diketuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 batang kulit kayu manis
2 liter air untuk merebus
1 keping asam keping
cili padi
Cara penyediaan
1. Rebus daging/tulang hingga empuk bersama lengkuas, kulit kayu manis, serbuk ketumbar, bawang putih dan juga asam keping. kalau air kurang tambahkan air
sedapnya kak amie...saya pun masak singgang hari ni tapi singgang kerang..heheheh
BalasPadambiasa juga masak singgang daging ni tapi tak pernah letak kulit kayu manis tu..nanti nak cuba la...:) akak singgang ni kalau letak budu pun sedap juga...hehehe
sedap nie kalau dapat hirup kuahnya...hihihi..
BalasPadamQuinnie,
BalasPadamkak Amie tengok pun macam-macam cara buat singgang daging, yang bubuh budu pun ada kakak jumpa juga...
Myda,
sedap Myda, ada rasa asam keping, berpeluh juga bila dah hirup kuahnya yang panas tu...
Makan nasik panas ngn lauk singgang mmg feveret saya...tp hubby tak suka pula... sy mmg syok laaa tambah2 ngn cili api byk tu...jd cam ulam pulak cili padi tu...best3x
BalasPadamaslmkum amie.. apa kbr.. lama tak mngetuk pintu dapur amie yg selalu berasap ni.. mmg rajin sungguh amie di dapur.. selamat myambut ramadhan
BalasPadamAssalam amie, sedap nampak daging singgang tu, kita selalu masak tak pernah letak kayu manis , mesti harum bau ni. Banyak jenis singgang ikut negeri , kalo yg klate lain caranya hehe, apa2 pun sangat sedap lauk ni
BalasPadamsedapnya hirup kuahh...sluuurrrpp
BalasPadamsalam kak amie ^^ tun suka makan ikan singgang. hihi.. sbb tun xmkn daging, jd tun tengok je laa org makan. hihi
BalasPadamassalam amie..mama akan masak ikut resepi amie..sbb mama makan daging !!.. :)
BalasPadamsetiap kali hari raya korban, memang menu wajib kami di kelantan adalah daging masak singgang. suka makan ni sebab takk muak. nani makan ratah pun sedap ni.
BalasPadamsalam Amie..klu nk berdiet elok sgt mkn singgang camni.Tang ciliapi byk tu sukerrrr..
BalasPadamAla Amie..pemberian kecik jer dr atie.Diharap sudi terima ya:)
sedapnya Mie,ni lah yg buat akak lapar memalam ni hadoii kena tidur lah ni kot sbb dah malam tk boleh makan lagi hee
BalasPadamDaging singgang memang sedap....Tunggu bulan puasa nak buat..hehehe
BalasPadamsaya singgang daging tak letak serai dan kulit kayu manis.
BalasPadamSedap..sedap..menu wajib kat klate time raya korban..klu singgang tulang lg best..yana suka sgt mkn ratah mcm tu jer ^__^
BalasPadamKalau resepi singgang Kelantan, tak letak kayu manis dan serai.
BalasPadamSedapnya daging masak singgang...Rahel selalu picitblada biji dalam kuah..sedap sangat...
BalasPadammenyelerakan..nens yg x gemarkan daging boleh terliur jadinya ni..hehe
BalasPadamsinggang paling cepat khen
BalasPadamagak2 ni rasa lebih kurang mcm sup daging x kaka???
nyumnyum..sedapnye singgang daging..lawan ngan sambal blacan..pergghhh :)
BalasPadamala2 sup pun ada kan kak! sedap!
BalasPadamamboi sedap nya sekejap lagi nak buat lah
BalasPadammacam ada yang tak kena
BalasPadam