Jom makan tengahari dengan lauk Tenggiri Asam Pedas Tempoyak. Terpekatlah pula kuahnya! Tak kishlah kan... yang penting sedap! Untuk melihat ikan asam pedas tempoyak yang lain bolehlah selongkar dapur Amie DI SINI.
Resepi : Tenggiri Asam Pedas Tempoyak
Sumber : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
5 keping ikan tenggiri
3 sudu tempoyak
5 helai daun limau purut
1 kuntum bunga kantan - belah 4
3 biji terung - potong 2 & belah 2
1 biji tomato - belah 4
3 cawan air
garam & gula
minyak
Bahan kisar:
10 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2cm kunyit hidup
1.5cm belacan
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan terung, daun limau purut, bunga kantan dan tempoyak. Biarkan seketika.
3. Masukkan ikan tenggiri. Terus didihkan sehingga ikan masak.
4. Masukkan tomato garam dan gula.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Alhamdulillah... rezeki Allah.
aduh kat sini ada tmepoyak lah best tu lawan dgn petai kak Noor hahaha mengancam sangat tpi kalau akak masak tempoyak sorang je makan kecuali anak UK balik boleh lah ada geng jadi 2 orang yg lain pandang2 je kalau tempoyak ni kesian kami tkde kawan heeeee
BalasPadamsedap jugak,kalau ptg gini dpt tambah sepinggan 2 nasi utk cover mlm sekali...hihihi..
BalasPadamassalam amie..acik belum pernah masak tenggiri letak tempoyak..sedap ye amie.
BalasPadamSelamat sore Bu' Amie..hihihi..cakap Indon kejap ye..ni semua pasal nampak asam pedas ikan tenggiri..pasti enak skali yah..
BalasPadamtak pernah letak tempoyak dlm asam pedas...tapi sgt suka tempoyak...nanti boleh try
BalasPadamSalam Amie,
BalasPadamKak ani kalau masak asam pedas mesti simpan hingga besok pagi. Selalunya akak lawan kuah asam ni dgn lemping gandum, sedap