Selamat petang rakan-rakan yang sentiasa sudi bertandang ke dapur Amie. Petang ini Amie hidangkan menu ringkas sebagai hidangan makan malam. Amie masak Sayur Cangkuk Manis Ikan Kurau Kering. Sesetengah tempat memanggil sayur cangkuk manis sebagai cekur manis. Ada juga yang menamakannya cekup manis atau taruk manis, dan seingat Amie dari kecil lagi bonda sebut sebagai sayur cokok manis! Ha.... cokok manis pulak! Jadinya baik cekur, cekup, cokok semuanya membawa maksud yang sama manakala nama cangkuk manis pula Amie gunakan mengikut sebutan tempatan. Sayuran kampung ini sebenarnya mempunyai pelbagai khasiat, tetapi ayahanda kurang menggemarinya. Kalau bonda masak sayur ini, bonda tidak akan sajikan untuk ayahanda kerana menurut ayahanda sayur cangkuk manis boleh menyebabkan darah tinggi. Sejauhmana kebenaranannya, Amie pun kurang pasti. Sebenarnya daun cangkuk manis yang segar dan baru dipetik mempunyai kandungan provitamin A karetinoid. Selain itu, sayur ini juga mengandungi vitamin B, C, protein dan mineral. Dari segi perubatan tradisional, cangkuk manis juga boleh digunakan untuk memperbanyakkan susu ibu, menghitamkan rambut bayi dan jusnya boleh digunakan sebagai ubat sakit mata serta demam. Bagaimanapun pengambilan cangkuk manis yang berlebihan dikatakan boleh membawa kepada masalah paru-paru. Sila klik DI SINI untuk keterangan lanjut mengenai khasiat cangkuk manis.
Sayur cangkuk manis yang Amie temui di sini tidak sama dengan yang Amie biasa makan di kampung. Biasanya, banyak daun cangkuk manis yang terdapat dalam satu hidangan tetapi di sini, hanya pucuknya yang muda sahaja yang dijual. Ketika hayat MIL & FIL masih ada, mereka tanaman pokok cangkuk manis di belakang rumah, dan Amie dengan seronoknya akan memetik pucuknya yang muda dan lembut setiap tiga hari sekali. Sayur cangkuk manis yang Amie masak petang tadi sebenarnya dipetik juga.... he he hehh Encik Suami petik di pasar!
Oleh kerana Amie masak Asam Pedas Ikan Pari (asam pedas lagi!), jadi Amie tidak gunakan cili untuk menumis cangkuk manis. Amie hanya tumbuk sedikit belacan dengan bawang, gunakan sesudu sos tiram dan taburkan ikan kurau kering yang ditumbuk di atas sayur. Resepi yang ringkas dan mudah ini Amie tuliskan di bawah ini.
Resepi : Sayur Cangkuk Manis Ikan Kurau Kering
Sumber : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan:
200 gram sayur cangkuk manis
1 sudu sos tiram
1/2 sudu tepung kanji - bancuh dengan sedikit air
sekeping ikan kurau kering - goreng dan tumbuk hancur
minyak
Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 cm belacan
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan sayur cangkuk manis dan gaul rata.
3. Masukkan sos tiram.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung. Kacau rata sehingga kuah pekat.
5. Tutup api.
6. Masukkan sayur ke dalam mangkuk. Taburkan ikan kurau kering yang telah ditumbuk hancur.
7. Sedia untuk dihidangkan.
Kelmarin sudah masak Asam Pedas Ikan Kembung. Petang tadi masak resepi yang sama cuma masukkan ikan yang berbeza. Apa pun, bagi Amie, makan asam pedas hari-hari pun tak apa sebab kami suka!
Kali ini Amie masak Asam Pedas Ikan Pari dengan terung pula. Minta maaflah kawan-kawanku sayang.... tak dapat nak jemput makan sama sebab semua sudah licin! Yang tinggal hanyalah mangkuk kosong, itu pun sudah dicuci dan sudah disusun di atas rak! Lain kalilah ye......
Saya gelar cekur manis. Emak saya pun cakap kalau ada darah tinggi tak elok.
BalasPadamptama kali QH dgr sayur cangkuk ni...cmne la yer rupanya...mungkin mak QH panggil lain kot...ape2 pon menu kampung cmne mmg menawan hatiku...sedap
BalasPadamAssalamualaikum Amie,
BalasPadamkalau masuk sini gerenti mesti kecur...bukan nk mengampu tapi mmg kenyataan nya...ish jadi lapar tengok masakan Amie ni...semua nampak sedap2 belaka...
pertama kali nani makan sayur cangkuk manis ni masa singgah di sabah ciken rice kat bandar perdana lahad datu...sedapnya sayur ni. macam lain pulak dengan cekur manis. ke sebab cangkuk manis ni hanya ambil batang yang muda2 saja, daunnya dibuang ye..
BalasPadamMalam Kak Amie sayang.. melly pun suka makan daun cangkok manis, yah bagus untuk ibu yang menyusui akan menambah banyak air susu nya, kalo ipar melly pun tak makan katanya kalo habis makan cangkok manis ini bisa pening kepalanya mungkin karena darah tinggi nya yah..ngga tau juga.
BalasPadamkami biasa masak daun cangkok manis di campur dengan ikan bilis dan telur..hmm nyaman.. hehe
Hazila,
BalasPadamOoooo... iyelah tu, sebab katanya ayahanda, jangan selalu sangat makan, nanti kena darah tinggi (agaknya untuk yang memang ada simptom darah tinggi kot).
Qasey Honey,
ada tu dijual di pasar (terutamanya pasar malam), banyak daunnya, tapi jenis di tempat Kak Amie memang tak berdaun, hanya pucuknya saja yang dipetik.
Nuridah,
waalaikumussalam.... alhamdulillah, lauk-pauk kampung saja Nur, suka-suka masuk blog untuk resepi kenang-kenangan.
Nani,
rangup aje rasanya kan Nani, sama spesies dengan cekur manis tapi cekur manis dibiarkan rimbun, yang ini hanya pelihara pucuk saja sebab MIL & FIL Kak Amie ada tanam di kampung, kalau dibiarkan tak dipetik seminggu jadilah rumpun cekur manis!
Melly,
selain khasiat, ada juga bahayanya kalau diambil berlebihan, atau pun kurang sesuai untuk yang memang ada risiko darah tinggi... Kak Amie pun makan sekali-sekala saja sayur ni.
Kak Amie,bagus jugak kalau ada penjelasan tentang cangkok manis ni..ada baiknya dan ada buruknya kan..kena kurangkan la makan klu begitu...yang ikan kurau masin tu pun bole buat darah tinggi klu diamalkan slalu..hihihi..tapi sedap wooo..
BalasPadamsaya baru 1st time dengar sayur cangkuk manis ni kak amie... camana rupanya tu kan, tak dapat nak bayang
BalasPadamsalam Amie,sedapnya masakan Amie hari ni,cangkuk manis ni dia ada daun kan tapi kak Noor tak nampak pun,ke kak Noor salah faham dengan cangkuk manis yg amie maksudkan tu,lain padang lain belalang kan mana tau nama sama bendanya lain,akak tengok macam asparagus je tu Mie,ce ceiter sikit apa sebenarnya cangkuk manis tu..
BalasPadamAssalam Amie,
BalasPadamanother sayur baru yang kita belajar hari ni..everytime, mesti ada aja nama yang kita tak pernah dengar yang diperkenalkan amie dalam masakkan amie ni....agak2 dalam bahasa inggeris amie boleh translate kan tak..aah kita tengok pun macam asparagus gitu kot?..
1st jgk yana dgr sayur cangkuk manis ni..Tq Kak Amie tlg perkenalkan ^_^
BalasPadamcekur manis = dengan daun asin2 ke kak?dulu kecik-kecik bunganya tu buat subang
BalasPadamberselera makan ni, kalau datang rumah Amie, rasa macam tak nak balik..hihi!
BalasPadamRahel,
BalasPadammakan sekali-sekala Rahel supaya indak sakit kepala... macam nani tu, makan di Sabah Chicken Rice jak...
Cheq Sue,
nanti Amie cuba cari sayur cangkuk manis dan ambil gambarnya ye Cheq Sue sayanggg...
Bicara Kak Noor,
betul tu Kak Noort, memang tak ada daun sebab hanya pucuknya saja yang dijual, memang ada rupa asparagus sebab pucuknya lembut & gemuk.
Ayu,
bukan asparagus, aduh Ayu... bila Amie translate ke BI ikut google, jadinya cekur sweet ... tak dapat nak terangkan, nanti kalau ada sayur tu, Amie paparkan gambarnya ye.
Yana,
sayur kampung ni Yana, kadang-kadang tumbuh liar di kebun-kebun.
Chik Mimi,
BalasPadambetul tu daun asin-asin, memang buahnya cantik, he he heh dibuat subang ye...
Ummiross,
sesekali menginap di rumah Amie apa salahnya Ummi.
saya panggil daun asin-asin jugak..sekali sekala makan best jugak..orang dulu2 selalu makan sayur ni..dulu susah
BalasPadamsalam kak amie..
BalasPadamtgk sayur ni..tringat plak masa kecik2..kalo takde sayur..sy ckp kt mak..mak masak le daun cekur yg tanam kt tepi rumah tu..bior cah kutip..maka tgh hr tu berlaukkan masak lemak putih daun cekur manis ni!
sedaaapppnya kak...hantar sini sikit blh...?
BalasPadamDalam samar-samar restoran di Sarawak masa tu, dekat setahun lalu, masa makan, Ayah rasa sayurnya macam 'cokok' manis. Kawan yang 'order' kata, sayur pucuk paku. Tapi memang tak berdaun. Batang muda & pucuk saja. Terfikir juga Ayah masa tu, mungkin asparagus! Hehehe. Sekarang Ayah yakin itu mesti tumisan cokok manis. Kawan Ayah tu pun bukan pakar sayur-sayuran, tapi pastilah dia penggemarnya.
BalasPadamAssalam kak Amie, byk benda baru yang saya kenal bila singgah dapur akak ni tau sebab tak pernah dgr lagi nama sayur cangkuk tu.makan lagi ler tak..sedapnya kalau dpt rasa..kena pulak dgn lauk ikan pari tu.:)
BalasPadamselamat pg kak,
BalasPadamnak datang makan rumah akaklah klu macam nie,berslera sy tgk...
Salam kak amie! sayur cangkuk? kita jakun lagi kalau masuk umah akak ni hihihi... tp kalau namanyer sayur2 ni mmg kita boleh makan kecuali peria sbb pahit :D tgk mcm sedap pulak sayur cangkuk nii, mana nak carik kat sini ya :D
BalasPadamSedapnya...ditambah pula dengan ikan kering kurau.
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamtak pernah saya makan sayur ni kak...sayur baru ni ..saya tak pernah tau ada sayur ni..kekekek...apa la rasa dia ye..suka saya sayur kg2 ni..sini tak pernah dengar pun nama sayur ni..:)
BalasPadamsalam kak amie.. tun mmg fail sket bab nama2 sayur nih. lagi2 kalau daun2 ulam kampung. mmg xkenal! rasa2nya xpernah makan kot cangkuk manis nih. rupa dia x familiar.
BalasPadamSalam Amie..
BalasPadamsyr cangkuk manis? mmg sah tak tahu.
sayur apa yer kak amir..cangkuk manis?
BalasPadamKak amieeee cayangg
BalasPadamsalam rinduuu
ini first time mieza dgr sayur cekur manis...tak pernah makan lagi...tapi mieza pasti rasanya mesti sedap...kat semenanjung ni ada ke sayur ni ye...tapi mieza sentiasa tertarik dgn masakan kampung...
bila la berkesempatan nak datang ke sabah makan air tangan kak amie yg pandai masak ni :)
Salam Amie,
BalasPadamSedap masak asam tu. Membuka selera, akak tak masak hari ini, kurang sihat sikit.
cekok manis lah baru best bunyinya jawanya..
BalasPadamSayur cangkuk manis? hihihi 1st time dgr ni. Biasa cekur manis tu tau lah..
BalasPadamTp best betul nampak sayur ni buat cam ni. Naz suka sayur2 yg dibuat ala2 kerabu ni..
sy x pernah makan cekur manis tu..walopon umah saya ade poko tu..x biasa makan kot..hoho
BalasPadamkak amie..camne nk buat dessert yg dibuat dr sagu yg bewarna..dan dimakan dengan susu cair manis..mcm saggupal..sy konpius..betul ke di curah dgn susu manis ats sagu tu..sbb sedap sgt sy makan kt satu tempat tu..mimpi2 nk buat..tp takut x jadi
lagi satu ade x cara nk sukat air masak sagu?..hoho..pandainye nens masak..hehe
cangkuk manis! tak pernah dengar atau di sini orang panggil lain.
BalasPadamnampak berselera sayur cangkuk manis tu.
As'salam Amie
BalasPadamMaaflah lambat lagi datang menyinggah. entah 2-3 hari ct susah nak bukak blog kawan2. kalau boleh bukak pun hanya dapat setengah aje entri tu gambar langsung tak dapat tengok. Jadinya ku pendam segala hasrat hati nak melihat daun cangkuk manis yang tak pernah ct ketahui seumur hidup ct ni haaa.. hehehe. Tapi Alhamdulillah malam ni okey pulak boleh lihat semuanya kecur pulak lihat asam pedas tu :)
kan ct pernah kata, ct suka masuk dapur Amie sebab mempunyi lauk pauk yang jarang ct kenal pun selama ini. macam daun cangkuk manis ni jugalah. agaknya macamana rasanya ya Amie
Tihara,
BalasPadamdulu memang banyak tumbuh liar, emak kita pun suka tanam di tepi rumah, campur dengan sayur lain buat masak lemak atau bening.
Ummiaisyah,
sedapnya masak lemak putih campur dengan keledek!
Ayah Temuk,
betul tu ayah, itu bukannya sayur asparagus tapi cangkuk manis, hanya pucuknya yang lembut sahaja yang dipetik dan dimasak.
Nieza,
BalasPadamsayur ini memang terkenal di Sabah terutama di restoran Cina, masaknya pun senang dan rasanya rangup! Sedap makan panas-panas...
Rohah,
jemput datang Rohah, silakan.... jangan malu-malu. Kak Amie sambut dengan pintu dapur luas terbuka.
Ika,
mungkin namanya lain di tempat Ika, sebab ramai kawan blogger tahu sayuran ini.
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamZaitun,
BalasPadammemang sedap kak Zai...masakan kampung!
Quinnie,
ada masa nanti Kak Amie ambil gambar sayur cangkuk manis, mungkin bila sudah nampak gambar tu... ramai yang mungkin sudah tahu.
Tun Telani,
mungkin pernah makan, tapi lain namanya kot.
Mama Hawa,
BalasPadamnanti Amie kongsi infi lebih lanjut tentang sayur ini.
Noor,
tak apa Noor, tambah pengetahuan tentang dunia sayur-sayuran.
Mieza sayangggg...
sayur kampung bah ini, dulu melambak tumbuh di kebun, orang kampung buat sayur lemak, ada juga dijual di pasar.
KunangKunang,
BalasPadambawa-bawalah berehat ye kak...
Ucu,
cekok ke cokok.... maknanya tetap sama kan Ucu.
Naz,
samalah tu cekur manis sebutan sana, cangkuk manis sebutan sini... cuma di sini sayur tu hanya diambil pada bahagian pucuknya saha sebelum sempat keluarkan daun.
Nens,
BalasPadammemang sesetangah orang tak makan sayur ini.
Kak Na,
memang ada sayur ini di sana Kak Na.
CT,
kalau orang kampung atau pernah tinggal di kampung, biasanya mereka tahu sayuran ini.
cangkuk manis nie sy tak pernah kenal dan makan.daifnya sy.:)
BalasPadammasakan kak amie yg paling best saya tengok. hehe..
BalasPadamsudah lama akak tak makan sayuran kampung cenggini amie,namanya aje dok kg akak ni tapi tak pernah jumpa..kalau ke pasar tani tu asyik rembat menda lain je mana nak jumpa ya tak?...sedap ni amie...:)
BalasPadamSAlam Kak Amie cayanng baru ada kesempatan BW.. nampak sayur cokok manis.. serius tak pernah dengar.. nak kata pucuk manis tidak kan?? errr sayur cekur tu yang baunya semerbak kuat dan kalau orang jawa buat urap.. puas sha tenung. sampai naik juling bijik mata.. serius memang tak pernah tenguk daun tu... sebab dia nampak berbatang pulak.. eshhh.. sorry kalau silap... berapa kali bukak dan pakai cermin mata dah ni hahaaa
BalasPadamSAlam kak amie patah balik semula ke sini selepas tekan info di atas tu.. ohh betullah.. pucuk manis kalau bonda sebut.. so sha ni biasalah sebut sayur pucuk manis.. wahh bertambah lagi satu ilmu ni... tq kak amie.. hehehehhehhe
BalasPadamsaya panggil cekur manis..kat belakang rumah ada tanam...tp x elok untuk org darah tinggi
BalasPadamSalam Kak Amie...saya belum pernah jumpa sayur ni apalagi nak makannya...mesti sedapkan....
BalasPadamsuker dgn lauk2 kampung akak... semua menarik dan tertarik!
BalasPadamYa ampun..kecoq ayaq liyoq...mmg menarik tertarik da bomb lauk akak ni..ganding ngan smbal blaca. lak..fuhhhhhh!! x terkate..hehe
BalasPadamSalam
BalasPadamSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
BalasPadamAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570