Sudah berkali-kali mencuba resepi yang sama tapi hasilnya tetap tak menjadi! Kalau Along Maklong tak puas hati dengan Butter Prawnsnya, Amie lagilah berganda-ganda rasa tak puas hatinya sebab sudah banyak kali mencuba, dari majalah resepi berbahasa Melayu sehinggalah buku resepi berbahasa Mandarin yang ada terjemahan dalam bahasa Inggeris. Apa pasal susah sangat nak buat Butter Prawns ni ? Kenapa telurnya tak jadi sarang halus-halus seperti yang ditayang dalam pelbagai majalah dan buku resepi.... ! Petang tadi Amie cuba masak untuk kali yang entah ke berapa.... . Memang rasa tak mahu makan sebab dah terbayang di ruang mata hasil Butter Prawns yang cantik.... udang-udang bersusun atas sarang telur!
Akibat kegeraman, Amie tuang sedikit sos tomato, sos cili Thai dan kicap manis atas Butter Prawns yang tak menjadi tu. Untuk sedapkan mata memandang, Amie bubuh capsicum merah, kuning dan hijau. Entah apa benda nama resepi Amie kali ini. Sudahlah dibubuh cili padi dan daun kari, masuk lagi benda-benda lain yang nampak lebih berserabut. Tapi okey jugalah... sebab sarang telur yang tak menjadi tu tak nampak rupa dah.... kalau tak, lagi sakit hati.
Ada sesiapa tak yang mempunyai rahsia untuk menjadikan Butter Prawns betul-betul menjadi?
Amie..tengok udang tu pun dah berselera..belum jadi pun tak pe..
BalasPadamcuba masuk blog Secubitgaramnor67..rasanya ada diceritakan cara2 nak buat telur tu jadi cantik..
Salam, Amie... Nak komen yang ni dulu aci tak? Bab award tu, timakasih... Insya Allah, ma fahamkan kemudian. Telor yg Amie maksudkan tu, bukan sama dibuat pada nasi goreng telur ke? Kalau yang gitulah, biasanya, lepas dipukul telur tu.., setelah dipanaskan minyaknya, tuangkan telur tu atas tapisan kelapa dan goncang2kan. Nanti telur tu akan merecik jadi halus2. Tapi kalau ma salah, maafkan yer...
BalasPadamakak pun tak pernah jadi telur rambu ramba kat atas udang tu
BalasPadamAcik,
BalasPadamterima kasih atas info tu... nanti Amie pergi intai dapur Kak Nor.
Salam Ma,
semua resepi menunjukkan cara yang sama, tuang telur perlahan-lahan dan kacau dengan cepat... terima kasih Ma atas cadangan tuang telur atas tapisan kelapa... nanti kalau hati dah sejuk (he heheh...ngada-ngada) bolehlah cuba cara ini...
Kasih,
memang dah buat banyak kali tapi asyik tak menjadi... nak juga yang menjadi....
kak sedap nampak.. ita pun tak pernah try butter prawn rasanya kak nor secubit garam kak ada panduannya
BalasPadamTak pernah buat..tapi yg ni pun nampak sedap :)
BalasPadamtak pe la kak..nanti cuba lagi yer..neza pun tak pandai sgt juga. apa yg penting udang tu sedap dimkn msk apa pun kan..:)
BalasPadamkak amie.. baru ni saya ada buat resepi kak NOR secubitgaram.rasanya baru 2,3 entry lepas. try tengok cara2 nyer tu, simple je. sekali cube terus menjadi. saya ingat susah nak buat jurai telur tu, rupanya tips kak nor bagitu sangat menjadi. boleh ke blog saya atau terus aje tengok ke blog kak nor.
BalasPadamheheh..mak long dah ada geng..takpe lah..at least mau jugak mcuba..
BalasPadamamie.. jgn sedih2. ni link nya http://www.secubitgaramnor67.com/2009/06/butter-prawn-2.html
BalasPadamamie study cara2 dan tip2 yg k.nor letak tu.. faham betul2.. insyaallah amie boleh buat.. mudah2an menjadi kali ni ya.. betul kata izah tu dia baru jer buat dan menjadi dgn elok jer jurai2 telur dia..
Ita,
BalasPadamterima kasih atas cadangan Ita tu.... nanti Kak Amie tuntut ilmu dengan Kak Nor.
WC,
sesekali nak cuba resepi tu sebab selalu makan di hotel nampak cantik & sedap!
Nieza,
betul tu Nieza... udang memang sedap masak apa pun kan...
Izah,
BalasPadamterima kasih Izah, kak Amie pergi blog Izah & Kak Nor tadi... terima kasih!
Pen Biru,
he hehhheee.. memang satu kapal dengan maklong ni....
Kak Nor,
terima kasih banyak ye Kak Nor... Amie dah pergi dapur Kak Nor tengok cara Kak Nor masak... memang ada satu perkara yang Amie tak buat yang menyebabkan jurai sarang halus tu tak jadi.... nanti Amie akan cuba lagi, sekali lagi berbanyak-banyak terima kasih ye Kak Nor...
salma K.Amie..lom pernah cuba lagi!Tggu k.Amie buat cantik jer butter prawnsnya br atie cuba:D
BalasPadamdah pandai buat nanti jgn lupa hantar sepinggan ye...
BalasPadamtip nk menjadi ;
sejukkan dulu ulu hati tu..baru buat..hihihi...
x pernah try lagi kaka sebab selalu ada udang terlupa nk try buat...ni kalo chef buat x jadik takut ayu pow x jd la buat nanty...uwaaa
BalasPadamsalam Kak Amie...Saya pernah sekali je buat dulu..itu pun tak menjadi pasal tersalah baca resipi..dia cakap telur kuning, tapi saya bantai sebiji telur..Last2 jadi prawn scrumble egg..Ha ha ha ....
BalasPadamKak amie...Baru2 ni Kak Izah ada buat butter prawn ni...boleh rujuk kat sini [http://izahdaut.blogspot.com/2011/10/butter-prawn.html] Mana tau membantu....
Salam Azatie,
BalasPadammemang dunia masakan ni luas tak bertepi.... makin banyak dicuba resepi makin banyak yang belum kita mahir membuatnya... he heheh
Ucu,
lambat lagi nak buat ulu hati tu sejuk.... jawabnya kena order butter prawns dari hotel ajelah Ucu... he heheh tunggu kucing bertanduklah jawabnya kalau nak sepinggan butter prawns dari amie ye.... kih kih kih...
Ayu,
ala...Ayu... tak semua yang kita masak tu menjadi, tapi resepi ni buat kak amie fee-up habis sebab banyak kali cuba, itulah juga hasilnya... udahlah kita ni pun masuk kategori 'hangat hati'...hi hi hiii tak pandai dan bersabar (kadang-kadang aje)
Sue,
terima kasih Sue... tadi dah pergi dapur Izah, lain kali kalau nak cuba lagi resepi ni kena study betul-betul di dapur Izah & Kak Nor..
kakamie...saya pun baru nak syorkan tengok kat blog izah ngan kaknor...kekekke...saya tak pernah buat lagi..selalu kalau ada udang tak ingat pun nak buat butter prawns ni...:)
BalasPadamsaya pun pernah cuba kak..tapi tak menjadi gak..hehehe
BalasPadamtak jadi pun xpe amie, nmpk udang tu pun dh sedap
BalasPadamKak Amie cayang..mieza pun tayang butter prawn hari ni..tp pakai cosway butter mix je kak sebab malas heheheh...tak per kak amie..lepas nak letak itu dan ini nampak delicious sekali kak!
BalasPadamSalam & Slmt pagi Amie..
BalasPadamTgk udang tuh jer dah kencur besar2 plak..
Rasa2 nyer Nor & Izah dh pun menjawab pertanyaan Amie mengapa Butter Prawns yg tak menjadi...
Tentang Award tuh nnt mama buat tugasaan nyer..anyway terima kaseh kerana mengingati
walaupun tak menjadi..tp air tangan kak mesti sedapkan..
BalasPadamkak, qema xpernah masak butter prawn ni, rasa nk mkn g kedai hehe
BalasPadamAmie, ummi pun tak reti buat udang goreng butter tu, tak pernah jadi, Anyway masakan Amie tu tetap 'mengecurkan' airliur...
BalasPadamkak amie pasti berjaya nanti.saya tak penah cuba pun masakan nih.
BalasPadamQuinnie,
BalasPadamkakak pun dah pi tengok bloh Izah & Kak Nor, nanti boleh cuba lagi...
Puteri,
agaknya adalah sesuatu yang tak kena gaya sampai tak menjadi ye... insya-Allah Kak Amie akan terus berusaha supaya hasilnya menjadi....
Kak Rosa,
he hehhheee...sesekali nak juga tengok hasilnya menjadi...
Mieza,
BalasPadammemang tak dinafikan masak dengan bahan cosway tu sedap & mudah... he hehhh yang ni dah bubuh aksesori tak tahulah pulak apa nama resepinya ni...
Mama Ema,
memang sedap ...sebab udang memang sedap hi hi hiii...
Mama Hawa,
Amie pun bincang dengan kawan-kawan sekolah yang pernah buat ni, macam-macam cara & gaya... nakbuat lagi sekali nanti macam tak tau pulak nak pilih cara mana... he hehhh
Qema,
tak puas makan di kedai, tu sebab nak buat sendiri.... harap-harap nanti akan berjayalah buat hasil nasihat dan panduan rakan-rakan...
Ummi,
inilah akibatnya gatal sangat tangan dan hati nak masak itu ini Ummi... bila asyik tak jadi , geram sendiri pulak... sabar ajelah ye Ummi....
Mela,
terima kasih.... ya...kak Amie akan cuba lagi sampai berjaya sebab suka sangat rupa bentuk resepi ni...