Ini hidangan berbuka puasa untuk orang sakit, yang kurang berselera untuk makan. Menu ini disediakan untuk berbuka puasa hari ke 9. Bau rempah ratus dalam sup dan rasa pedas lada putih berjaya mengembalikan selera. Terima kasih bonda kerana Amie dapat belajar masak sup gaya bonda yang sangat sedap ini!
Cara masaknya sama saja dengan sup ayam yang kita selalu buat, tapi Amie ikut gaya bonda dengan menumis terlebih dahulu rempah-rempah termasuk jintan putih, jintan manis dan ketumbar dan layukan ayam dalam tumisan sebelum bubuh air. Itu saja. Dan di bawah ni pula Terung Goreng Sambal, entah berapa lama terung ni ada dalam peti sejuk (suami yang bawa pulang), masih dalam keadaan elok dan sempurna. Masak sajalah.....
Inilah rupa Terung Goreng Sambal, bubuh udang sikit. Jom buka puasa... Bismillah. Oh, dah habis makan baru teringat nak kongsi resepi Terung Goreng Sambal.
Bahan-bahan:
4 biji terung - belah 2 dan potong 4
10 ekor udang kertas
2 keping asam gelugur
garam & gula
minyak
Bahan kisar:
12 biji lada kering
1/2 cawan udang geragau
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
Cara:
1. Goreng terung hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan asam keping.
3. Masukkan udang dan gaul rata hingga masak. Jika terlalu kering, bubuh sedikit air.
4. Masukkan terung goreng dan gaul sebati.
5. Taburkan garam & gula.
6. Angkat dan hidangkan.
ni bukan setakat org sakit, org sihat punnnnnn layannn kak amie :)
BalasPadamhaih.....sedapnya sup...nak jugekkkk
BalasPadamMama Likha,
BalasPadamhi hi hi...kira 2 dalam satulah tu ye...
Nani,
BalasPadamwah! aroma sup sampai Bukit Garam ye.... jom makan Nani...
alahai...sedapnyer!!
BalasPadammsk sup lawan ngan msk sambal mmg kena kak......sedap
BalasPadamWhitecapuccino,
BalasPadamjom makan...
Ida,
BalasPadammenu yang berlawanan ye Ida... sup lawan pedas!....peluh2 jugak makannya tu...
Akak! bukan mcm terung sambal tp dah macam sambal udang, punyalah besar udang. aduh menjejes ayaq liur nih tengok sambal. hehe.. mmg kena sangat la combination lauk tu kan!
BalasPadamkak amie.. bukan nak terungnya nak udang besar tu leh.. hihihi tergoda tau kak.. nasib datang dah malam
BalasPadamAsmara,
BalasPadamhe hehehh... kiranya jadi terung goreng sambal ditutupi udang ye....
Ita,
BalasPadamasalnya nak buat sambal terung, udang tu saja je buat aksesori, rupanya udang pulak yang kena 'highlight' ye...
salam kak amie..kalau org sakit mesti terus jd sihat tgok lauk cam akak msk nih..
BalasPadamMcm2 menu ada...bestnya...:)
BalasPadamwhhhh merah menyala udang tu..tu yg sedap tu..buat sambal udang petai sedap gak tu..nakkkk
BalasPadamKamalia,
BalasPadamhi hihi.... tukang masaknya yang sakit....
Cik Cek,
BalasPadamtak menyamai lazatnya menu bonda... hu hu huuu rindunya!
Mieza,
BalasPadammemang sedap masak dengan petai tu.... nantilah, tunggu cuti sekolah, siang malam kakak bantai petai... hi hi hii....
akak amie cayang..
BalasPadamsup tu nmpk sedaaap sesgt... n terung mmg fav diana.. suka sgt makan terung... sedaaaapnyaaaa
Diana cayanggg....
BalasPadamsup tu buat buka selera orang mati liur ....