Pages

Isnin, 20 Jun 2011

Sup Tulang

Selamat malam semua. Sebelum tidur Amie masukkan dulu resepi sup tulang. Mungkin minggu pertama selepas cuti penggal, jadi badan pun kurang selesa dengan rutin harian, berhadapan dengan pelbagai karenah itu dan ini semasa bekerja menjadikan tubuh agak letih. Amie lebih banyak tertidur pada waktu petang  (mungkin sebab bangun awal pagi) tetapi kurang selera makan pula. Manalah tahu dengan hidangan sup tulang dapat membuka selera. Amie terpikat sangat dengan resepi tradisional dalam buku A Taste of Batu Gajah Traditional Malay Family Recipes. Banyak resepi yang dipaparkan sangat ringkas tetapi rasanya sangat sedap, termasuklah sambal belacan, sambal tempoyak, sambal mangga dan sambal kelapa. Petang tadi Amie pilih resepi sup tulang.


Amie ikut langkah demi langkah dalam buku resepi. Biasanya Amie ikut cara masakan bonda, tumis dahulu semua bahan, layukan daging dan kemudian renih. Tapi kali ini Amie rebus dahulu tulang / daging hingga empuk, kemudian dipindahkan ke periuk lain dan barulah masukkan semua bahan seperti dalam arahan. Bukan mee hoon sup tulang, tapi suhun sup tulang. Pakwe Amie makan dengan mee hoon, tapi Amie makan dengan suhun, dan juga celup roti panggang.... ni selera orang tak berselera nak makan nih....

Sumber: A Taste of Batu Gajah Traditional Malay Family Recipes
Resepi : Spiced Beef Brisket Soup)
             By Datin Seri Raihan Abdul Rahman with recipes by Datin Norsiah Bakhari

Resepi Asal:
1 kg beef brisket (preferebly ribs with ligaments attached)
4 potatoes - peeled and ct into quarters
4 medium - sized red onions - cut into quarters
1 bundle of soup spices (from ready-made soup mixi)
1 small packet so'un (glass noodles)
6 shallots (ponded)
4 gloves garlic (pounded)
2-inch piece ginger (pounded)
1 tbp white pepper
1 tsp salt or to taste

Spices:
2-inch piece cinnamon stick
4 bunga cengkih (cloves)
4 cardamom
2 star anise

Garnishing:
1/2 cup chopped daun sup (Chinese parsley) and daun bawang (spring onion)
1/2 cup deep fried sliced shallots

1. Place the beef in a stock pot or rice cooker, add enogh water to cover the meat and boil for about 2 haours or ntil the meat is tender.
2. Transfer the beef and stock to a large pot and add all the ingredients except the potatoes and glass noodles, and let the soup boil for 20 minutes.
3. Add the potatoes, then lower the heat. Cover and simmer until the potatoes are cooked.
4. The final step is to add the glass noodles and season to taste. Immediately turn off the heat so the noodles don't thicken the sauce. The heat of the broth will ensure the noodles are well-cooked and ready to be eaten. Garnish and serve.

Ringkas sajakan? Kalau suka boleh sediakan sambal kicap.....tambah perahan air limau kasturi.....mmmm, membangkitkan selera tak? Apalagi.....ambil semangkuk seorang....Bismillah...

9 ulasan:

  1. sedapnya sup tulang..hirup kuah tu...blh celur mee & mkn mee sup..hehe

    BalasPadam
  2. Salam kak amie, ada lagi sup tulang tu. Sedap makan dengan bihun.

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum Amie,

    Sedapnya sup tulang tu...kalo dpt hirup semangkuk kuahnya lagi sedap...hehe

    BalasPadam
  4. salam amie...

    nampak sedap tu sup tulang.. sup2 ni pun feberet abang kita gakni.. tp sy tak berapa pandai sgt buat sup.. kalau buat.. kdg menjadi kdg tak.. hihihi... mak selalu ckp.. sup ler yg paling senang nak buat.. tp tulah kelemahan sy.. hahaha..

    BalasPadam
  5. anna,
    nak kembalikan selera makan... mmg kak amie hirup kuahnya, cecah dgn roti.

    BalasPadam
  6. hazila,
    iye...mmg sedap sgt makan bee hoon dgn sup tulang, tambah2 ada sambal kicapnya...

    BalasPadam
  7. nuridah,
    waalaikumussalam... mmg sedap sup tulang yg direnih lama sampai lembut / tanggal dagingnya.

    BalasPadam
  8. madiha,
    rebus je tulang tu.....jadilah sup tulang, jangan tunggu 'tulang' tu empuk udah le...

    BalasPadam
  9. aarthi,
    tq....will be visit your blog soon...

    BalasPadam