Sambal Mangga Udang... bukan sambal itu ada udang tau, tapi jenis mangga tu mangga udang. Dua tiga hari lepas suami ambilmangga udang di belakang rumah dan letak di dapur, belum terusik lagi. Petang tadi tergerak hati untuk mengusiknya. Oleh sebab malas nak goreng bawang dan belacan, Amie gunakan sahaja bahan mentah dalam sambal kali ini. Belacan mentah (tapi sebenarnya belacan dah kira masaklah tu... dalam kotak) dan bawang merah mentah. Semua mentah, kecuali teman-teman sambal mangga udang termasuk lobak merah dan kacang bendi Amie celur sebentar.
Bahan-bahan:
10 biji cili padi
2 biji lada merah
1.5cm belacan
3 biji bawang merah
1 cawan mangga udang cincang
garam gula
3 biji limau kasturi (perah airnya)
Cara:
1. Tumbuk cili padi, lada merah, bawang dan belacan hingga lumat (kasa-kasar pun boleh)
2.Masukkan mangga udang cincang dan lenyek perlahan-lahan sehingga sebati.
3. Masukkan garam dan gula.
4. Masukkan air limau kasturi. Gaul sebati.
5. Hidangkan bersama ulam-ulaman seperti daun salad, timun, tomato, lobak merah dan kacang bendi.
~Selamat menjamu selera!!!!
assalam kak, baru berkesempatan nak singgah sini...sedapnya sambal mangga udang tu...terliur tgk...terima kasih yer sudi kasi award tu..nieza nk ambil ni nanti nieza gantungkan yer..tq.
BalasPadamkak...sedap2 nye akak masak (walaupn sy tak pernah rasa)huhu..
BalasPadamnak blaja leh?nanti nak kena masak untuk bakal hubby..=)
terliurnye....
BalasPadamnieza,
BalasPadamterima kasih sudi singgah & ambil award... jgn lupa ambil sikit sambal mangga tu ye... he he he
azura,
BalasPadamjomlah belajar masak, kak amie pun bukan pandai sgt masak tapi mmg suka masak... sedap tu tak tahulah... asal jadi he he
mummy2k,
BalasPadamla... ngences yea... kak amie bagi tisu selai ekkk... he he