Pages

Rabu, 25 Mei 2011

Pisang Goreng Madu

Selamat petang semua... he he he... petang ni Amie rajin sikit untuk siapkan minuman petang. Apalagi yang lebih mudah untuk disediakan selain pisang goreng... sebab pisang sesikat sudah masak di penjuru dapur. Pisang raja..., itu sajalah pisang yang dapat gantikan pisang nangka. Memang meleleh liur mengenangkan pisang nangka sebab di sini susah@jarang jumpa pisang nangka. Biasanya pisang goreng di sini disebut pisang sanggar yang bermaksud pisang goreng, dan pisang yang digunakan tentulah pisang saba atau pisang jaba. Kalau di tempat kita, pisang tu ialah pisang kepuk atau pisang nipah. Setiap kali Amie tanya tentang pisang nangka, mereka tunjuk pisang raja.... kata mereka itulah pisang nangka.. he he he...raja pun rajalah, eh ehhh nangka pun nangkalah... Dulu Amie suka sangat makan pisang goreng madu di Airport Lahad Datu. Sekarang ni dah tak ada, entah ke mana pergi penjualnya. Satu lagi, di Lahad Datu dan Tawau atau juga daerah lain di Sabah, mereka makan pisang goreng dengan sambal... sambal rasa belacan, tapi rasa limau kasturi... sedaplah juga...


Bahan-bahan:
10 biji pisang raja masak (kupas kulit - belah 2)
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
1/2 sudu kecil serbuk eno
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
2 sudu besar madu
150ml air
minyak

Cara:
1. Bancuh tepung gandum, tepung beras bersama air, garam, serbuk kunyit, dan serbuk eno mengikut kepekatan yang disukai.
2. Masukkan madu dan gaul sebati.
3. Panaskan minyak. Celup pisang ke dalam adunan tepung dan goreng satu persatu.
4. Angkat apabila pisang kelihatan kuning keemasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan