Pages

Ahad, 29 Mei 2011

Lala Masam Manis

Hai... jumpa lagi. Baru sehari tinggalkan dapur, dah rindu nak asapkan semula. Oleh kerana malam ini kami sekeluarga akan ke kampung untuk membantu mana yang patut sempena perkahwinan 2 orang anak buah, Amie masukkan dahulu menu Amie tengahari tadi. Amie sempat masak lala masam manis....



Bahan-bahan:
1 kg lala
5 biji bawang merah (tumbuk)
5 biji bawang putih (tumbuk)
1.5cm halia (tumbuk)
2 batang serai (dititik)
5 sudu sos tomato
5 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1 sudu gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 biji capsicum merah (potong dadu)
1/2 biji capsicum kuning (potong dadu)
1/2 biji capsicum hijau (potong dadu)
1 helai daun kunyit (carik-carik)
minyak

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan tumbuk bersama serai sehingga wangi.
2. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Gaul sebati.
3.Masukkan lala dan balik-balikkan sebentar. Biarkan seketika sehingga kulit lala terbuka dan mengeluarkan sedikit air.
4. Masukkan garam dan gula.
5. Masukkan campsicum merah, kuning dan hijau dan daun kunyit.
6. Balik-balikkan seketika dan tutup api.
7. Sedia untuk dihidangkan.

2 ulasan: