Pages

Selasa, 31 Mei 2011

Ikan Jenahak Kukus Cendawan Shiitake

Kalau jenis ikan lembik lembut macam jenahak, Amie lebih suka masak rebus-rebus saja sebab masaknya sekejap dan masih mengekalkan isinya yang sedap. Masak cara kukus pun kira sama jugalah sebab tak perlu lama-lama berendam dengan pelbagai rempah dan bahan lain. Jadi, untuk malam ini Amie masak cara kukus sahaja...., sambil memenuhi citarasa anak-anak dengan merenjiskan minyak bijan sebagai sentuhan terakhir sebelum dihidangkan... kih kih kih....






 Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan jenahak seberat 800 gram
3 kuntum cendawan shiitake (cuci dan rendam dengan 75ml air - potong halus)
5cm halia muda (hiris nipis)
3 biji bawang putih (hiris nipis)
1 1/2 sudu sos ikan
minyak bijan

Bahan sos:
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
1 sudu serbuk pati ikan bilis
1/2 kuntumbunga kantan (hiris halus)
1/2 sudu tepung jagung (bancuh dengan air rendaman cendawan shiitake)

Cara:
1. Letakkan ikan di dalam loyang pengukus. Taburkan bawang putih, halia dan hirisan cendawan shiitake.
2. Renjiskan sos ikan di atas ikan tadi.
3. Kukus selama 15 minit. Keluarkan air kukusan ikan. Kukus kembali ikan jenahak tadi.
4. Bancuh sos tomato, sos cili, serta serbuk pati ikan bilis bersama air kukusan ikan.
5. Didihkan bahan sos dan tuangkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkannya.
6. Masukkan hirisan bunga kantan. Biarkan seketika.
7. Angkat dan tuang di atas ikan yang sedang dikukus. Biarkan ikan dikukus selama 5-7 minit.
8. Angkat dan hidangkan. Jangan lupa renjis sedikit minyak bijan di atasnya untuk menambah aroma.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan