Pages

Selasa, 31 Mei 2011

Cempedak Goreng

Hari ini kami cuti sempena Pesta Kaamatan negeri Sabah. Bila dah mula cuti begini macam-macamlah yang nak di buat terutama sekali bab masakan... sebab memang rutin harian kan... Kami beli cempedak di simpang jalan Semporna-Tawau sehari selepas majlis pernikahan dan persandingan anak buah sebelah suami (dari Lahad Datu) di Tawau - pihak pengantin perempuan. Suami Amie kata, pilih yang benjol-benjol sebab itu menunjukkan banyak isi di dalamnya. Betul juga ye... ha, rakan2 pengunjung blog Amie...lain kali kalau nak beli buah cempedak, selain baunya yang wangi menandakan sudah masak,pilihlah yang benjol-benjol.. ha haa... balik rumah pasti tak menyesal sebab isinya penuh. Memang petua beginilah yang selalu Amie dan suami amalkan setiap kali beli buah cempedak... Dah sampai rumah, goreng sajalah.....


Bahan-bahan:
1 biji buah cempedak (1 kg)
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu garam
1/2 sudu teh serbuk eno
175ml air
minyak

Cara:
1. Gaul tepung gandum, tepung beras, garam, kunyit dan eno bersama air.
2. Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng.
3. Apabila minyak telah panas celupkan buah cempedak ke dalam adunan.
4. Goreng hingga kuning keemasan.
5. Angkat dan toskan minyaknya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan