Pages

Khamis, 7 April 2011

Nasi Lauk Ayam Puri Tomato Kari & Acar

Ini masakan orang hidup kelam kabut... ambil saja mana yang ada. Kalau pencinta resepi masakan tradisional mesti marah ni.... iyalah, entah apa2 yang dibuat oleh Amie ini. Orang lain masak kari ikut peraturan, Amie masak kari ikut kepala sendiri... kreativitilah namanya tu, taklah cerewet sangat dengan syarat mesti ada semua bahan yang nenek moyang kita guna, barulah kita nak masak. Kalau ikut peraturan begitu, kena tunggu jadi tuang masak atau suri rumah sepenuh masa.... tak tahu bila, dah bergelar nenek nanti kot...he he he....

Bahan-bahan:
500 gram daging ayam (potong 10 bahagian)
3 biji kentang (potong ikut suka)
6 sudu tomato puri
1 tin susu cair
50 gram serbuk kari
3cm halia (tumbuk)
5 biji bawang putih (tumbuk)
1 labu bawang besar (cincang)
2 kuntum bunga lawang
5cm kulit kayu manis
garam & gula
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk bersama bunga lawang dan kulit kayu manis hingga wangi.
2. Masukkan tomato puri dan biarkan seketika.
3. Masukkan serbuk kari dan gaul sebati.
4. Masukkan daging ayam, bersama kentang dan terus gaul sehingga ayam layu.
5. Masukkan susu cair, perlahan api. Biarkan ayam menjadi empuk.
6. Apabila ayam empuk,masukkan garam dan gula.
7. Ayam PuriTomato Kari sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih dan acar mentah.

2 ulasan:

  1. Assalamualaikum Amie,
    Masakan kelam kabut pun sempoi Amie, kadang2 yang tu la yang sedap. Tak yah tunggu jd nenek sekarang ni pun dah leh jadi chef......

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum Amie,
    Masakan kelam kabut pun sempoi Amie, kadang2 yang tu la yang sedap. Tak yah tunggu jd nenek sekarang ni pun dah leh jadi chef......

    BalasPadam