Sesiapa yang belum pernah masak ikan yu kering, ha... ini Amie ada satu resepi yang boleh dikongsi bersama. Dengar 'ikan yu' macam besar betul ikan tu ye... tapi kita potonglah kecil2 supaya tak rasa takut nak makan he he he....
Bahan-bahan:
3 mangkuk nasi putih
1 potong ikan yu (potong dadu kecil2 & rendam seketika untuk hilangkan masin)
1 tin jagung (toskan airnya)
3 kelopak kobis (hiris nipis)
5 biji bawang putih (cincang
5 biji bawang merah (cincang)
10 biji cili padi (cincang)
5 helai daun limau purut
2 sudu budu
1 sudu sos soya
1 sudu serbuk pati ikan bilis
minyak
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng semua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan ikan yu kering dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan jagung dan kacau lagi.
4.Masukkan nasi bersama daun limau purut. Gaul bersama bahan dalam kuali hingga sebati.
5. Tuangkan budu dan sos soya. Terus gaul.
6. Taburkan serbuk pati ikan bilis dan gaul lagi sekali.
7. Nasi goreng bersama ikan yu kering siap untuk dihidangkan.
~ jika suka bolehlah letakkan apa-apa aksesori yang disukai dan menarik minat seseiap untuk menjamahnya~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan