Pages

Ahad, 27 Mac 2011

Talapia Acar, Tempe Bacem, Tempe Oseng & Sambal Tomat

Setelah puas menikmati masakan  Jawa Tengah yang kebanyakannya manis, kami sepakat meminta Pak Dedi mencarikan menu yang pedas pula. Memang Ayam Bakar Bumbu Bali menyediakan sambal yang menyengat telinga.... berasap habis!... tapi rupanya dalam perjalanan dari Yogyakarta ke Bandung, kelmarin...Pak Dedi sempat menelefon ibunya memasak sesuatu yang pedas untuk kami, tapi pedasnya terkawal, enak & lazat terutama samal tomat (tomato). Di bawah ini antara beberapa menu yang dibekalkan oleh ibu Pak Dedi dan kami makan bersama Ayam Bakar Bumbu Bali. Terima kasih banyak2  kepada Pak Dedi yang sentiasa berusaha untuk memuaskan hati kami sepanjang lawatan 6 hari ke Jawa Barat hingga ke Jawa Tengah....


Terlupa sejenak Ayam Bakar Bumbu Bali selepas melihat Talapia Acar.... berlumba2 makan talapia dengan Nano & Nonie... sampai Nonie tak sedar ada kencur dalam Talapia Acar.... Amie biarkan Nonie makan puas2, lepas tu baru Amie beritahu..... ha....'kami memang tak suka makan kencur' kata Nonie, ... 'tapi ikan talapia tu dicampur kencur he he he...Nonie dah termakan kencur'...... kira2 dah 3 kepala talapia Nonie makan he he he.... memang sangat sedap!



Ini Tempe Bacem.... tak sangka rasanya juga sangat lazat, kalau Amie tahu, awal2 lagi tak payah pesan nasi, ratah saja tempe.... macamanalah nak buat tempe bacem di tempat kita ye....



Ini Tempe Oseng.... kawan2 kata sangat pedas, Amie
 tak sempat nak cuba....



Ha.... ini habis licin kami makan, kalahkan sambal Ayam bakar Bumbu Bali yang pedas berasap sampai ke telinga tu, kata Pak Dedi ini Sambal Tomat.... Terima kasih sekali lagi untuk Pak Dedi dan ibu beliau, tak sempat nak salin resepi Masakan Jawa Sunda yang ternyata memang lazat!!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan