Masih lagi cerita tentang daging puyuh. Kali ini Amie goreng dengan madu pula. Biarlah anak-anak puas makan daging puyuh kiriman nendanya yang jauh di seberang Laut China Selatan tu...
Bahan-bahan:
5 ekor daging puyuh
3cm halia (tumbuk)
3 biji bawang putih (tumbuk)
1/2 sudu lada putih (tumbuk)
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis Habhals
1/2 sudu pati asam jawa
2 sudu madu
minyak
Cara:
1. Gaulkan daging puyuh bersama bawang putih, halia, lada putih dan serbuk kunyit serta asam jawa.
2. Tuangkan sos tiram, kicap dan madu.
3. Perap selama 1/2 jam.
4. Panaskan minyak dan goreng hingga kuning kemerahan.
5. Angkat dan toskan.
6. Daging puyuh goreng bermadu sedia untukdihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan