Pages

Ahad, 20 Februari 2011

Labu Masak Lemak dengan Ikan Yu Kering

Sebenarnya dari kelmarin lagi Amie dah potong-potong labu dan ikan yu kering, lepas tu simpan balik dalam peti sejuk. Pagi tadi Amie keluarkan lagi labu tu dak letakkan di tepi sinki untuk dimasak buat hidangan tengahari. Teringat pula, kelmarin suami pesan masak sayur kangkung. Jadilah resepi Amie kali ini masak lemak labu dengan ikan yu kering campur dengan kangkung.



Bahan-bahan:
400 gram labu (buang kulit dan potong dadu)
1 potong ikan yu kering (hiris menjadi 7 bahagian)
10 batang sayur kangkung (potong ikut suka)
15 biji cili padi (tumbuk)
1 batang serai (diketuk)
5 biji bawang putih (tumbuk)
5 biji bawang merah (tumbuk)
1.5 cm belacan (tumbuk)
1 keping asam gelugur
1 sudu kecil serbuk kunyit
300ml santan cair
150ml santan pekat
garam & perasa

Cara:
1. Masukkan santan cair dalam periuk.
2. Campurkan dengan semua bahan tumbuk, serai, asam gelugur dan serbuk kunyit.
3. Masukkan labu bersama ikan yu kering. Panaskan atas api sederhana sehingga labu empuk.
4. Masukkan santan pekat, garam dan perasa.
5. Akhir sekali masukkan kangkung.
6. Masak lemak labu dengan ikan yu kering siap untuk dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan