Semasa blog walking pagi tadi, terserempak dengan resepi di rozzan blogspot.com Apa yang menarik saya temui ialah resepi masak lemak pucuk ubi dicampur dengan kacang hijau. Kebetulan hari ini saya sedang berkira-kira untuk masak lemak pucuk ubi. Minta halal dan minta izin pada tuan punya resepi, saya ambil satu saja...iaitu kacang hijau. Ha... hasilnya seperti di bawah ni... saya campur masak lemak pucuk ubi dengan tulang ikan talang kering.
Bahan-bahan:
secekak pucuk ubi
2 cawan santan pekat
4 keping tulang ikan talang
1 genggam kacang hijau
1 batang serau (dititik)
15 biji cili padi (tumbuk)
4 biji bawang putih (tumbuk)
4 biji bawang merah (tumbuk)
sedikit belacan (tumbuk)
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam & perasa
Cara:
1. Celur pucuk ubi hingga empuk.
2. Rebus kacang hijau hingga empuk. Toskan.
3. Masukkan santan dalam periuk dan gaul bersama bahan-bahan tumbuk, serai dan kunyit.
4. Panaskan periuk di atas api dan masukkan sekali pucuk ubi, kacang hijau dan garam.
5. Kacau dan jangan sampai pecah santan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan