Pages

Isnin, 31 Januari 2011

Jus Avocado

Kelmarin petang tiba-tiba terpandang 3 biji avocado di dalam bungkusan plastik.... di mana saya dapat buah ni ya....beli di pasar Seri Perdana...bukan, di pasar Lahad Datu...pun bukan. Hmmm...saya imbas kembali beberapa hari yang lalu, ohh ... ya baru saya teringat, 5 malam yang lepas saya bersama suami keluar ke bandar untuk mengambil tempahan baju saya yang sudah siap di jahit. Dan kerana hujan lebat, kami terperangkap dalam kesesakan jalan raya. Oleh kerana lewat sampai, tak sempatlah masak, jadi kami singgah di sebuah kedai dekat coldstorage berhampiran kawasan perumahan kami untuk membeli sesuatu. Di situlah saya membeli avocado....dan patutlah kulitnya pun dah hampir hitam...dah masak ranum. Nasib baik terjumpa...maklum sama-sama bertimbun dengan banyak barang dapur yang baru sempat dikemas kelmarin. Saya buat jus avocado tapi dalam gambar di bawah ni ... tak dicampur ais.

Bahan-bahan:
2 biji avocado seberat 400 gram
200ml susu cair
4 sudu gula pasir
500ml air masak

Cara:
1. Asingkan isi avocado dari kulitnya.
2. Masukkan dalam pengisar berserta gula pasir, susu cair dan air masak.
3. Kisar selama 1-1/2 minit.
4. Tidak perlu ditapis kerana avocado telah hancur.
5. Campurkan sedikit ais untuk rasa sejuk.

Gambar di atas belum dicampur ais. Sebenarnya buah avocado mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan dan dikatakan mempunyai antioksidan yang berfungsi untuk menahan penyerapan lemak yang kurang sihat melalui perut kita. Avocado juga mengandungi zat potassium untuk melegakan tekanan darah tinggi. Ia juga dikatakan baik untuk mata kerana terdapat kandungan beta carotene di dalamnya. Dulu, seorang teman pernah memberikan saya isi avocado dicampur dengan aiskrim....mmmmm memang sedap... walaupun sesetengah orang tidak suka rasa avocado... katanya pahit, tapi belum cuba belum tahu...jangan cakap dulu...he he

Tiada ulasan:

Catat Ulasan