Bismillahirrahmanirrahim.
Andainya ada rezeki dan kesempatan, mahu saja Amie bawa
Mama Cella jalan-jalan ke Tamu Kota Belud menyaksikan sendiri peniaga menggoreng kuih penjaram, dan merasai sendiri keenakan kuih penjaram Kota Belud yang cukup rasa, lemak manis mengancam selera! Pertama kali melihat suasana peniaga kuih penjaram di Kota Belud, sudah tentulah Amie rasa teruja, rasa cukup kagum! Di sana sini, ada deretan peniaga kuih penjaram dan di belakang gerai mereka kelihatan wanita-wanita sedang menggoreng kuih penjaram. Pembelinya pula sanggup beratur menunggu giliran untuk mendapatkan kuih tradisional kegemaran mereka! Sementara penjual kuih penjaram tidak menang tangan melayan pelanggan, tukang goreng kuih penjaram pula tidak putus-putus menuang adunan ke dalam kuali dan menjaga supaya masak sempurna!
Mungkinkah benar apa yang selalu Amie dengar: Kalau hendak makan kuih penjaram sedap, carilah di Kota Belud!
|
Kuih penjaram Tamu Kota Belud. |
|
Amie singgah di sebuah gerai dan di atas talam beralas daun pisang, hanya ada sekeping sahaja kuih penjaram yang tinggal. Amie berminat menunggu di sini kerana dapat beli yang masih panas dari kuali! |
|
Ada pelbagai jenis kuih penjaram, termasuk penjaram gula merah, penjaram biasa (gula pasir) dan penjaram pandan. |
Sempatlah ambil gambar adik manis ini menggoreng penjaram sambil berbual-bual dengannya sementara menunggu kuih penjaram kita siap digoreng. Teringin hendak menghasilkan kuih penjaram air tangan sendiri, tapi apabila memikirkan bentuknya tidak pernah sempurna, lupakan sajalah.... ahaks!
|
Cantiknya! |
Amie kongsikan video peniaga manis ini sedang menggoreng penjaram.
Cantik2nya penjaram mereka, Kak Amie. Boleh tinggi gula ni kalau berjalan2 lama di sini, semua rasa nak dibeli dan dimakan!
BalasPadamMama Cella peminat manis-manis SK.
PadamTak apa, sudah makan manis kita minum air kosong banyak-banyak bagi bilas gulanya, lepas tu jalan-jalan lagi bakar kalori. Rendahlah gulanya hihihiii.
Bawalah sy sekali Kak Amie ahak!
BalasPadamMeriahnya alahai tamu Kota Belud ni ...
Ayok PH... kita jalan-jalan Tamu Kota Belud sampai lebam hahahhaa.
PadamJom jom SK & PH..
BalasPadamKita buat lawatan sambil belajar ke LD & Tamu Kota Belud..
Memang cantik kejadian penyaram depa tu Cikgu.Kemas bentuknya..Kalau ke sana ,nak ja saya berguru buat kuih penyaram tu..
Ketupat palas guna daun hijau pun cantik la
Ada kawan sekerja saya jual penjaram di LD. Dia asal Kota Belud. nanti nak belajar dengannya.
PadamAaa...iya. Ketupat palas daun hijau. Tak perasan warnanya.
Yeah, cantik tuh 🤩 Saya pun teruja..Kat Johor pernah nampak orang jual jugak tapi tak pernah try lagi..Teringin rasa macam Kak Ami punya 😃😃
BalasPadamNasib-nasib juga ni. Kadang-kadang ada penjaram yang keras dan liat. Yang ini memang lembut. Makan panas-panas itu yang paling nikmat!
Padamnak tau x kak sy dah byk kali nmpk kuih ni tp sampai laa ni x penah mkn kuih penjaram ni🤭🤭
BalasPadamCantiknya kuih Penjaram tu.. Sha pernah makan sekali.. Sedap rupanya rasa dia.. memang teringat-ingat.. hehehe
BalasPadamKak Amie...nak ikuttttt jugak...mana aci mama cella je..eh...cantik betul la kejadian penjaram tu...elok jer terbentuk..
BalasPadamkalau bawa mama cella bawaklah saya sekali. Hehe..Kalau makanan sedap memang orang sanggup beratur kak Amie. Cantik kejadian kuihnya. Jarang dapat makan kuih ni kat sini macam susah nak dapat.
BalasPadam