Bismillahirrahmanirrahim.
Fairuz sudah pulang ke Kota Kinabalu pada hari Ahad lepas. Malam tadi Firdaus menangis tersedu-sedu berjam-jam lamanya kerana Fuad akan terbang ke Johor. Pagi tadi nampak bengkak mata Firdaus. Petang ini suasana sunyi dan sepi. Hanya terngiang-ngiang gelak tawa dan gurau senda anak-anak sewaktu bersama menyambut Aidil Fitri.
Sebelum terbang dari Johor ke Kota Kinabalu, Fuad meluahkan keinginannya untuk makan itik panggang sos plum. Gigihlah Encik Suami mencari, dan akhirnya dapatlah seekor itik seberat 2.4 kilogram dengan harga RM58. Bolehlah dijadikan hidangan di pagi raya untuk kami sekeluarga.
Pengumuman jatuhnya 01 Syawal pada hari Isnin membuatkan kami terus terlupa itik yang kononnya hendak dipanggang dan dijadikan juadah di pagi raya. Suasana bertukar kelm-kabut. Masing-masing terpaksa menumpukan perhatian untuk majlis rumah terbuka pada hari raya kedua. Fairuz dan Fuad banyak membantu di dapur, dan hari raya ketiga kami semua berehat di rumah.
Mengenangkan Hanya tinggal beberapa hari sahaja Fuad dan Fairuz berada di rumah, jadi pada hari raya keempat Amie keluarkan itik dari freezer untuk dinyahbeku. Cadangan awal untuk membuat itik panggang dibatalkan. Amie olah itik cara almarhumah MIL. Itik direbus hingga empuk, kemudian ditoskan hingga kering. Sapukan seluruh itik dengan bahan pemerap yang terdiri daripada pes bawang putih, halia, lada putih, sos tiram, garam dan perasa. Kemudian digoreng. Jika suka kulit yang garing bolehlah goreng sehingga warna kulit itik menjadi kuning keemasan. Amie tidak goreng hingga garing, kerana anak-anak sukakan rasa daging itik yang berjus!
Bebek Ross @ Bebe Masak Ross |
Keluarga Encik Suami memanggil masakan itik begini dengan nama Bebek Ross. Dalam entri yang lepas-lepas, Amie pernah cerita tentang makanan kegemaran Tuan John Ross di Pulau Cocos (Keeling). Penduduk Melayu Cocos akan memanggil sesuatu makan yang digemari seseorang dengan nama panggilan si penggelam. Misalnya, Tuan John Ross sukakan daging, ayam atau itik yang direbus hingga empuk, makan mereka akan menamakan Daging Masak Ross atau Ayam Masak Ross. Jadi, untuk itik pula mereka menanamakan sebagai Bebek Ross atau Bebek Masak Ross.
Bebek Ross dan Nasi Minyak & The Gang |
Fuad dan Fairuz sangat letih membantu kami melayan tetamu dan membersihkan pinggan mangkuk serta mengemas rumah. Apabila letih sudah tentulah selera makan berkurangan. Lagi bergelen-gelen air masuk ke dalam perut! Jadi, Amie masaklah serba sedikit juadah hari raya kedua yang idak sempat ana-anak nikmati.
Selain hidangan Bebek Ross, Amie masak nasi minyak, udang goreng kunyit, acar mentah, dan panaskan lebihan rendang daging. Fairuz dan Fuad suka sangat makan rendang daging! Yang pastinya, pada hari itu habis seekor Bebek Ross dinikmati bersama!
Cepat sungguh masa berlalu. Tak terasa Fuad dan Fairuz bersama-sama kami meraikan sambutan Aidilfitri. Semuanya sudah berlalu. Semoga akan bertemu pada masa yang lain.
Ya Allah!
Kau jagakanlah anak-anak kami walau di mana mereka berada.
Sesungguhnya hanya kepada-Mu tempat kami berserah!
Nampak sedap itik @ Bebek Ross tu Kak Amie...seems that it was perfectly cook...
BalasPadamMertua saya beli itik juga, utk dimasak rendang. Lepas pengumuman raya tu bersilatlah di dapur :)
Masakan kak Amie sentiasa nampak menyelerakan. Mesti anak-anak pun teringat.
BalasPadamnampak sangat sedap bebek tu, antara kegemaran tapi jarang dimasak. selamat hari raya amie
BalasPadamlama sgt x mkn bebek... menggiurkan sungguh lah kak amie... pasni sunyi balik lah bila semua dh kembali ke sarang... sian firdaus... anyway, selamat hari raya utk kak amie sekeluarga
BalasPadamSeksi plak itik tu kak Amie...blom terlambat lagi SA nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin
BalasPadamAmiiinnnn.. Amiiinnnn Ya Robbal Alamiiiinnnn.. Doa ibu itu makbul, insyaAllah, anak2 akan baik2 sahaja.
BalasPadamBoleh tak sy gantikan itik tu dengan ayam?
bebek tu cam menggeliat je.. seksi plak nengoknya. sedaplah daging bebek sebab kenyal2 tapi tak pernahlah masak sendiri.
BalasPadamWah..sukanya itik..
BalasPadamSeksi pulak tu...terliur..
Ingatkan masak rose..rupanya Ross
Selamat Hari Raya Aidilfitri cikgu..
Maaf zahir Batin..
Baru senpat nak berblog walking...
Aminn... semoga anak-anak kita dilindungi Allah.
BalasPadamSedapnya, tengok itik.
Betul, masa anak cuti, rasa cepat je masa berlalu. Dah pulang ke sarang semula.
sedapnya bebek ross hari raya
BalasPadampresentation cantik, mesti rasanya sedap. rajin sungguh kak Amie masak semua. semoga menjadi kenangan anak-anak bila berjauhan
BalasPadamSedapnya
BalasPadamtengok pun tau sedap ni amie...saya mmg suka makan itik tapi jarang la nk dpt makan
BalasPadamsedapnya nmpk itik ross ni.
BalasPadam