Pages

Isnin, 31 Mei 2021

Sarapan Mee Hoon & Ayam Goreng

Malam tadi sudah berkira-kira sebaik sahaja bangun pagi, akan terus menyiapkan kerja online yang belum selesai. Tak perlu sediakan sarapan kerana biasanya Encik Suami akan beli makanan. Biasanya begitulah. Kita nak masak sarapan tapi Encik Suami terlebih dahulu letakkan sarapan pagi di bawah tudung saji.

Eh! Pagi ini tidak ada pula apa-apa sarapan di atas meja! Firdaus yang sudah siap mandi dan berpakaian berkata: Mommy, Daus nak makan.

Terdengar bunyi ketukan di luar rumah. Bukan ketukan pintu. Tapi ketukan tukul dengan papan. Rupanya Encik Suami sedang menyiapkan pintu almari baru di stor belakang dapur. Nampaknya Encik Suami  sudah mula cuti kerja hari ini. Apabila terpandang Amie yang sedang merenung buah mangga udang dari tingkap dapur, Encik Suami terus tegur: Masak sarapan apa pagi ini? Goreng mee hoonlah. Soalannya dijawab sendiri.... ahaks!

Mee hoon? Hari-hari beli mee hoon goreng dengan ayam goreng untuk sarapan pagi, pagi ini nak goreng mee hoon lagi?

Walaupun rasa pelik asyik makan mee hoon goreng setiap pagi, tapi tak pernahlah pula rasa jemu untuk menikmatinya.

Wokey!

Mee hoon goreng dah siap. Amie goreng dengan sayur dan cili hijau saja. Tambahkan sambal kicap perah jus limau kasturi, sayap ayam goreng dan juga jus epal merah. Pagi ini terlebih rajin sediakan jus epal sendiri. Kami sarapan bertiga saja bersama Firdaus.

Mee Hoon Goreng, Ayam Goreng, Sambal Kicap & Jus Epal.


Mee Hoon Goreng 
Bahan-bahan:
  • 1 paket mee hoon - rendam dengan air biasa sehingga kembang - toskan 
  • 7 kelopak kobis Cina / - hiris tipis
  • 2 biji cili hijau - hiris
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga harum.
  2. Masukkan hirisan kobis Cina dan hirisan cili hijau. Kacau rata. Biarkan masak hingga kobis layu.
  3. Seterusnya masukkan mee hoon, diikuti dengan serbuk cili dan garam / perasa pilihan.
  4. Gaul sebati dan padamkan api dapur.

Oleh kerana mee hoon goreng pun banyak, dan ada pula sayap ayam goreng, jadi tengahari nanti tak perlulah masak nasi. Jemput sarapan pagi merangkap makan tengahari.

10 ulasan:

  1. Bila dah suka kan kak amie, makan tiap tiap hari pun tak jemuuuuu :D

    BalasPadam
  2. buat meehoon goreng singapore pun sedap kak.. adoi sendiri yg teringin sbnrnya.. hihi

    BalasPadam
  3. wow menyelerakan sangat ini...

    BalasPadam
  4. Sukaaaa...
    Saya juga salah seorang peminat mihun.Padahal zaman sekolah rendah paling tak suka ..Hihihi,manusia mudah berubah

    BalasPadam
  5. sedap bhun goreng, mkn hari2 pon xjemu

    BalasPadam
  6. lama tk mkn meehoon goreng..sedap plak dimakan ngan ayam goreng tu

    BalasPadam
  7. Husband saya pon request masak mihun goreng je sarapan pagi ni. Tambah lagi sedap mihun kak amie ada ayam goreng dengan jus epal. Tukang buat jus tak ada pulak PKP kali ni.

    BalasPadam
  8. SA suka bihun macam ni..panjang2 dan x suka bihun yang dipotong2 tu...nampak sedap kak...lapar perut tgok bihun akak

    BalasPadam
  9. Wah tidak bosan makan bihun hari-hari.

    BalasPadam
  10. kalau dah suka hari-hari pun tak pe. Tapi amie punya gandingan memang terbaik lah\

    BalasPadam