Pages

Ahad, 10 Mei 2020

Kuah Mee Hoon Sup Seafood Sedap dengan Menggunakan Air Rebusan Kulit dan Kepala Udang

Jumpa lagi.
Dan kita akan sambung PKP sehingga 9 Jun 2020.
Alhamdulillah.
Mana-mana arahan yang baik itu kita ikut, mana-mana yang kita tidak bersetuju harap bersabarlah.

Kuah Mee Hoon Sup Seafood Sedap dengan Menggunakan Air Rebusan Kulit dan Kepala Udang

Hari ini kami berbuka puasa dengan hidangan Mee Hoon Sup Seafood. 
Bila siap memasak, hanya tinggal beberapa minit untuk berbuka puasa.
Kadang-kadang sempat ambil gambar, kadang-kadang tak sempat.
Kadang-kadang gambar terang, kadang-kadang gambar samar.
Untuk resipi kali ini sebenarnya Amie nak 'highlight 'kan kuah sup, tapi bila edit gambar rupanya tidak terambil gambar single sup tersebut!
Tak apalah, lain kali kalau Amie masak lagi boleh ambil gambar tersebut. Sebelum Amie terlupa resepi yang Amie gunakan, eloklah Amie kongsikan di sini. Amie gunakan air rebusan kulit dan kepala udang. Amie simpan kulit dan kepala udang dalam freezer dan hari ini Amie rebus. Kulit dan kepala udang yang Amie gunakan itu lebih kurang daripada 1.5 kg udang. Bukan kulit udang seberat 1.5 kg, tapi kulit dan kepala udang daripada 1.5 kg udang!

Bahan-bahan:
1.5 kg kulit dan kepala udang - bilas bersih - rebus dengan menggunakan 2 liter air - sejukkan seketika - kisar - tapis
2 sudu besar rempah sup  BABAS
2 batang serai - diketuk
2 pokok sayur sawi - potong
15 biji fishball
1 cawan hirisan isi ikan
1 sudu besar lada putih - tumbuk
4 sudu besar minyak
garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
3 cm halia
5 biji buah keras

Cara memasak:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bahan kisar hingga terbit aroma.
3. Masukkan serbuk rempah sup
4. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air rebusan udang. Biarkan mendidih seketika.
5. Seterusnya masukkan semua air rebusan udang.
6. Setelah mendidih, masukkan fish ball, hirisan ikan dan sayur sawi.
7. Masukkan lada putih, garam / perasa pilihan. 
8. Biarkan mendidih selama 5 minit, dan kemudian padamkan api dapur.

Kuah Mee Hoon Sup Seafood Sedap dengan Menggunakan Air Rebusan Kulit dan Kepala Udang
Bahan pelengkap:
1 bungkus mee hoon - celur hingga lembut - toskan dan bilas - toskan sekali lagi

Bahan pelengkap lain Amie kukus. Nak celur pun boleh. Pilihlah apa sahaja bahan berasaskan seafood yang digemari seperti:
udang
sotong
isi ikan
fisball pelbagai perasa

Kuah Mee Hoon Sup Seafood Sedap dengan Menggunakan Air Rebusan Kulit dan Kepala Udang
 Isi ikan putih dah sotong cumit.

Kuah Mee Hoon Sup Seafood Sedap dengan Menggunakan Air Rebusan Kulit dan Kepala Udang
 Amie gunakan juga salmon fisball dan taro fish ball.

Kuah Mee Hoon Sup Seafood Sedap dengan Menggunakan Air Rebusan Kulit dan Kepala Udang
Untuk tambah lazat, hiriskan daun bawang dan daun sup, bawang goreng serta limau kasturi. Dan yang paling 'mahal' sudah tentulah sambal cili padi di bawah ini! Tanpanya, memang terasa sangat kekurangannya mee hoon sup ini!

Kuah Mee Hoon Sup Seafood Sedap dengan Menggunakan Air Rebusan Kulit dan Kepala Udang

Bahan-bahan untuk menyediakan sambal cili padi ini mudah saja. Gunakan cili padi hijau dan merah, lebih kurang 20 biji. Tambahkan 7 ulas bawang putih. Kisar bersama garam / gula / perasa pilihan dan juga perahan limau kasturi. Siap!

Kuah Mee Hoon Sup Seafood Sedap dengan Menggunakan Air Rebusan Kulit dan Kepala Udang

Sekian, cerita Kuah Mee Hoon Sup Seafood Sedap dengan Menggunakan Air Rebusan Kulit dan Kepala Udang.

3 ulasan:

  1. Best betul nampak banyak rencahnya. Boleh jugaklah cuba resepi akak guna air rebusan kulit dan kepala udang. Biasa buat macam tu kalau nak masak kuah mee kari atau tomyam

    BalasPadam
  2. Azhafizah,
    cubalah... in shaa Allah sedap.

    BalasPadam
  3. Tengok resepi pun mcm teringin nk buat!!!

    BalasPadam