Selamat pagi semua.
Tak ada idea nak tulis mukadimah.
Terus kepada isi cerita, resepi Ikan Tenggiri Goreng Berlada.
2 keping ikan tenggiri - lumur dengan sedikit garam dan kunyit - goreng hingga masak - ketepikan
3 helai daun limau purut
1 batang serai - diketuk
15 biji mata petai
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 30 ml air
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar kasar:
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
7 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 sudu kecil belacan
Cara:
1. Tinggalkan 4 sudu besar minyak bekas gorengan ikan dan tumis bahan kisar serta serai hingga pecah minyak.
2. Tambahkan bancuhan air asam jawa dan biarkan mendidih seketika.
3. Masukkan petai dan daun limau purut. Gaul sebati sehingga daun limau purut dan petai berubah warna.
4. Masukkan ikan tenggiri goreng dan tambahkan garam / gula / perasa pilihan. Gaul.
5. Padamkan api dapur.
Jumpa lagi!
Ikan tenggiri ni kalau kat rumah SA memang susah nak laku...kalau laku pun bahagian kepala je..tapi SA suka buat goreng berlada
BalasPadam