Assalamualaikum.
Selamat pagi semua.
Sunyi dan sepi.
Jalan semakin lengang. Hanya bunyi deruman kenderaan sekali-sekala shaja.
Jiran-jiran pun sentiasa menyembunyikan diri.
Pintu pagar sentiasa bertutup.
Selain bunyi kipas siling, dan suara perlahan dari televisyen, kedengaran ciap-ciap suara burung di luar sana. Kemudian senyap kembali.
Covid-19 sudah menunjukkan angka 45, jumlah kematian di negara kita. Positif Covid-19 sudah mencecah 2908. Yang pulih 645 orang. Alhamdulillah.
Marilah kita terus mematuhi arahan PKP, di samping berdoa tanpa putus harap kepada-Nya.
اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ البَرَصِ، وَالْجُنُونِ، وَالْجُذَامِ، وَمِنْ سَيِّئِ الْأَسْقَامِ
Maksud: “Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada penyakit sopak, gila, kusta dan penyakit-penyakit yang buruk.”
Pagi ini Amie ingin kongsikan kuih Akok Pandan Kedut yang Amie buat petang kelmarin. Seperti biasa, kalau kuih begini sedap memang Firdauslah orang pertama yang akan menjamahnya. Rasanya, lebih 10 ketul masuk ke mulutnya!
6 biji telur - sebelum dikisar bersama bahan lain, buangkan tali pusat telur
200 ml santan
100 ml air kelapa
150 gram gula melaka
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar tepung gandum
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 sudu kecil garam
4 helai daun pandan - hiris kasar
Untuk langkah seterusnya, Amie ajak kepada yang berminat masuk ke sini : Kuih Akok Pandan Kedut. Bolehlah tutorial dengan gambar lengkap dari awal hingga akhir.
Jumpa lagi!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan