Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu.
Pagi ini Amie berkesempatan kongsikan sarapan pagi : Nasi Goreng Paru.
Yang tak makan paru, bolehlah gantikan dengan apa sahaja bahan yang disukai.
Nasi Goreng Paru menjadi sedap sekiranya paru yang digunakan itu cukup lembut dan tidak liat. Itu citarasa Amie ye, sebab ada yang suka liat-liat sikit. Amie lebih suka paru yang lembut, senang kunyah, dan terus telan....hiks! Oleh sebab Amie suka ratah paru, jadi Amie bubuh 4:2 iaitu 4 cawan nasi putih dengan 2 cawan hirisan paru.
Bahan-bahan:
4 cawan nasi putih sejuk
2 cawan hirisan paru yang sudah direbus empuk
1 cawan mix vege
1 labu bawang besar - cincang
1 sudu besar sos ikan
garam / perasa pilihan
minyak
Bahan kisar:
7 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil belacan
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng paru seketika, angkat dan toskan.
2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak bekas gorengan paru dan tumis bahan kisar sehingga terbit minyak.
3. Masukkan paru dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan mix vege, gaul lagi.
5. Masukkan nasi putih, sos ikan, garam / perasa pilihan.
6. Gaul rata beberapa minit, dan padamkan api dapur.
Selamat bersarapan.
sedapnya nampak.
BalasPadamammi selalu letak pedal sbb rajin nau encik suami beli pedal.
sedapnya kak, paru tu masak apa je pun sedap lah
BalasPadam