Pages

Jumaat, 18 Januari 2019

Sup Tulang Tumis Darat Yang Sangat Sedap!

Ada lebih kurang 1 kg lebihan tulang lembu masih tersimpan di dalam peti sejuk. Memandngkan hari ini Amie mempunyai lebih masa di dapur, jadi Amie ingin masak sup tulang. Amie tidak gunakan pressure cooker, sebaliknya hanya masak renih di atas dapur gas dengan api perlahan sahaja sehingga daging yang tersalut pada tulang menjadi empuk.
Untuk masakan sup ini, seperti biasa Amie rebus terlebih dahulu tulang lembu sehingga mendidih, dan kemudian Amie buangkan air rebusannya, dan seterusnya gantikan dengan air yang baru dan rebus sekali lagi sehingga empuk.

Bahan-bahan:

1 kg tulang lembu
2 biji kentang saiz besar - belah 4
1/2 batang lobak merah - potong 4 segi
1 batang leek - potong 2cm panjang
1/2 labu bawang besar - mayang kasar
2 cm halia - hiris
1 sudu besar rempah sup
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
garam / gula / perasa pilihan
4 sudu besar minyak
3 liter air

Bahan rempah tumis:
1 sudu besar rempah sup
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Bahan hiris: 
1/2  labu bawang besar - mayang kasar
3 ulas bawang putih - hiris
5 biji bawang merah - hiris
2 cm halia - hiris

Cara memasak:
1. Rebus tulang dengan menggunakan air paras tulang sahaja sehingga mendidih dan biarkan lagi selama 5 minit. Buang air rebusan. Gantikan dengan air baru sebanyak 3 liter dan kemudian masukkan hirisan bawang besar, hirisan halia dan rempah sup. Rebus lagi hingga mendidih, dan seterusnya perlahankan api. 
2. Apabila daging pada tulang mulai empuk, masukkan kentang dan lobak merah. Biarkan masak lagi sehingga kentang empuk. Kemudian masukkan potongan leek, garam / gula / perasa pilihan dan lada putih. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.
3. Panaskan sebuah kuali, panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga layu kekuninga, dan kemudian masukkan pula bahan rempah tumis. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air rebusan tulang. 
4. Kemudian pindahkan bahan tumisan tadi ke dalam periuk berisi rebusan tulang tadi. Tutup periuk.
5. Biarkan beberapa minit, dan kemudian buka tudung periuk....huurrmmmmm! Semerbaknya aroma Sup Tulang Tumis Darat!

 Nampak tak kuah sup yang berlenang-lenang dengan rempah tumis daratnya itu.
Jemput makan.

Seperti biasa Amie turut sediakan lada kicap sebagai pelengkap.

2 ulasan: