Pages

Khamis, 31 Januari 2019

Sotong Tumis Sambal Belacan Yang Sedap!

Assalamualaikum.
Tak dapat cerita panjang sebab sakit gusi.... aduhai! Bengkak pipi den!
Terus kepada isi cerita, Sotong Tumis Sambal Belacan.
Encik Suami dan anak-anak kata sedap, maka jadilah tajuk resepi Sotong Tumis Sambal Belacan Yang Sedap!

Bahan-bahan:
600 gram sotong - bersihkan - buang mulut dan mata - potong ikut suka - cuci dan toskan - perap seketika dengan 1/2 sudu kecil garam dan 1 sudu kecil serbuk kunyit - ketepikan
1 labu bawang besar - hiris kasar
2 tangkai cili hijau - hiris
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk:
2 cm belacan
30 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah


Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar / tumbuk hingga pecah minyak menggunakan api perlahan.
2. Besarkan api dapur. Masukkan serentak sotong, bawang besar dan hirisan cili hijau.
3. Masak selama 2-3 minit sahaja.
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

2 ulasan: