Pages

Sabtu, 5 Januari 2019

Lidah Lembu Goreng Kunyit dengan Petai

Entri terakhir malam ini sebelum tidur.
Lidah Lembu Goreng Kunyit dengan Petai.

Bahan-bahan:
400 gram lidah lembu (sudah direbus lembut dan dibersihkan) - potong /hiris ikut suka - gaul dengan sedikit garam dan kunyit - ketepikan
2 papan petai - ambil isinya
1 biji capsicum merah - potong dadu
1 biji capsicum hijau - potong dadu
10 biji cili putih - buang tangkai
3 ulas bawang putih - hiris
5 biji bawang merah - hiris
garam / gula / perasa pilihan
3 sudu besar minyak

Cara:
1. Panaskan minyak. Goreng bawang putih dan bawang merah sehingga layu kekuningan.
2. Kemudian masukkan lidah lembu dan gaul rata. 
3. Masukkan  petai, cili putih, capsicum merah dan capsicum hijau. Gaul rata dan biarkan seketika. 
4. Taburkan garam / gula / perasa pilihan.  Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Sesungguhnya, Lidah Lembu Goreng Kunyit dengan Petai ini sangatlah sedap!

2 ulasan:

  1. Assalamualaikum kak amie...
    Wow nampak tajuk n3 terus mai ke sini...Rare dan sunggguh exotic ni heheee...
    Jarang dapat makan lidah lembu, kecuali direzekikan dengan daging korban..Kalau bukan time raya haji memang jangan haraplah boleh merasa...

    BalasPadam
  2. sedapnya... dana suke mkn lidah lembut tp tak pernah msk sndiri kt sini
    sbb tau mesti edy tak makan... hehehhe

    BalasPadam