Assalamualaikum.
Minggu pertama dan kedua cuti sekolah ini Amie ambil kesempatan untuk paparkan resepi-resepi yang tertunggak, yang tidak sempat dikongsi disebabkan kesibukan tugas. Walaupun cuti sekolah, tapi masih ada tugas yang perlu digalas atas nama menjunjung titah perintah Seri Paduka Baginda. Jadi, kesempatan yang ada ini Amie cuba 'korek' kembali folder yang tak sempat diusik sebelum ini.
Kali ini Amie ingin kongsikan resepi Timun Laut Masak Sos Tiram.
Di Malaya, timun laut juga dikenali dengan nama balat dan juga gamat.
Kalau di pantai timur Sabah, ia lebih dikenali dengan nama teripang. Teripang atau timun laut ini yang juga dikenali dengan nama 'sea cucumber' sangat terkenal dalam masyarakat Cina, kerana dipercayai mempunyai khasiat kesihatan yang sangat tinggi.
Pelbagai resepi boleh dihasilkan dengan menggunakan teripang atau timun laut.
Teripang atau timun laut ini juga terdiri daripada gred-gerd tertentu yang dikatakan menunjukkan kualitinya. Ada yang bersaiz kecil dan ada yang besar, serta warnanya juga turut mempengaruhi harganya. Biasanya teripang yang berwarna putih dan bersaiz lebih besar itulah yang dikatakan jenis yang berkualiti. Harganya juga boleh menceceah RM1,000 sekilogram! Kalau difikir memang tak mampu untuk membelinya. Namun begitu, kita masih ada peluang untuk menikmatinya. Amie, beli gred yang lebih rendah dengan saiz yang lebih kecil dan warna yang bukan putih! Teripang yang Amie beli ini sudah siap dibersihkan, dan hanya menunggu masa untuk di masak sahaja. Harganya pun mampu beli iaitu RM20.00 sahaja. Sebenarnya Amie lebih suka masakan jenis berkuah atau sup, tetapi kali ini Amie kongsikan masakan yang lebih mudah dan tidak mengambil masa yang lama. Gambar di atas, Amie masak separuh sahaja. Lebih kurang 10 ekor teripang.
Ini antara bahan yang Amie perlukan untuk masak teripang.
Jom kita liohat bahan-bahannya di bawah ini.
10 ekor teripang @ timun laut - bersihkan dan potong ikut saiz yang digemari
7 kuntum cendawan kering shiitake saiz kecil - rendam hingga lembut - potong 2
5 ulas bawang putih - pecahkan dan cincang
3 cm halia - hiris nipis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar Kicap Manis ABC
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan setengah cawan air
1labu bawang besar - mayang kasar
3 biji cili hijau - potong 3
3 sudu besar minyak
600 ml air ( untuk membancuh sos tiram, sos ikan, kicap manis dan kicap pekat)
Bawang putih cincang dan hirisan halia.
Cendawan shiitake kering yang sudah direndam hingga lembut dan dipotong 2
Bawang besar dan cili hijau.
Bancuhan sos tiram, sos ikan, kicap manis dan kicap pekat.
Wokey!
Mari kita mulakan masak-memasak.
2. Kemudian masukkan timun laut dan juga cendawan shiitake.
3. Gaul rata dan biarkan masak selama 3 minit.
4. Tuangkan bancuhan sos tiram, sos ikan, kicap manis, dan kicap pekat. Kacau beberapa kali.
5. Tutup kuali dan biarkan masak antara 15-20 minit.
6. Buka penutup kuali. Masukkan bawang besar dan cili hijau. Gaul rata sehingga bawang besar menjadi layu. Padamkan api dapur.
Amie tidak tambahkan sebarang perasa lain seperti garam dan gula sebab rasanya sudah mencukupi.
Timun Laut Masak Sos Tiram sudah siap!
Nampak menyelerakan... :)
BalasPadamTimun laut ni spesis gamat, kan?
Kakcik Nur,
BalasPadamye betul tu.
Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
BalasPadam�� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570