Pages

Jumaat, 30 November 2018

Kenali Ikan Kumai & Ikan Panit

Mari tambah info tentang ikan yang terdapat di pantai timur Sabah.
Kali ini Amie kongsikan ikan kumai. Nama 'kumai' itu Amie perolehi daripada penjual ikan. Ikan ini kami beli ketika berada di Pasar Ikan Tawau.

 Biasanya ikan kumai dipanggang atau dibakar. Kulitnya agak tebal.

Pada bahagian ekor ikan kumai, terdapat dua jalur keras berwarna gelap. Jalur tersebut boleh ditarik keluar dari badan ikan.Bentuknya sepeti pahat, dan Amie lebih suka mengatakan ia seperti paku yang boleh ditekan dan ditarik.

Jika tidak berhati-hati sewaktu membersihkan ikan ini, kemungkinan besar jari kita akan terluka tercucuk atau tersentuh 'paku' yang tajam ini.

Sejenis ikan lain yang kami beli di Pasar Tani Takada pula ialah ikan panit (menurut bahasa tempatan). Ikan panit juga dikenali sebagai ikan belais. Ia dari keluarga yang sama dengan ikan dengkis. Ada juga yang menyebutnya sebagai ikan debam atau ikan gebang. Macam-macamlah namanya ye. Ada yang kata ikan barat-barat!

Di bahagian ekor ikan panit ini pun sama seperti keadaan ekor ikan kumai. Bezanya, hanya ada satu sahaka jalur paku pada ikan panit.

 Amie selalu berhati-hati ketika membersihkan ikan ini, takut jari terkait paku tersebut!

Kulit ikan panit juga agak keras, tetapi kulit ikan kumai lebih keras berbanding ikan panit. Apa pun, kedua-dua ikan ini memang sedap!
Sekian.
Perkongsian hidupan laut untuk hari ini.
Ikan kumai dan ikan panit.


4 ulasan:

  1. Assalamualaikum Amie... lama tak blogwalk... First time tengok ikan ni... fresh mesti sedap kan.

    BalasPadam
  2. Jamil Hashim,
    saya pun baru tahu namanya.

    Inten,
    terima kasih.

    HomeKreation.
    waalaikumussalam, terima ksih sudi singgah.

    BalasPadam
  3. Tengok duri yg tajam tu ngeri terasa..

    BalasPadam