Entri sebelum tidur.
Jom kita masak singgang pedas ikan alu-alu.
Petang tadi habiskan stok ikan yang ada dalam peti sejuk. Ada beberapa kepingan ikan alu-alu bahagian ekor. Amie rasa sesuailah masak rebus-rebus....hiks!
Kita ratah Ikan Alu-Alu Masak Singgang Pedas. Lepas tu kita hirup kuahnya he heeeee! Sedap makan dengan nasi panas lembik-lembik sikit.
4 kepingan ikan alu-alu
7 biji belimbing buluh - belah jangan sampai putus
7 biji tomato ceri - belah 2
2 siat daun kunyit - simpulkan
7 biji cili padi
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 liter air
garam / gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
2 cm kunyit hidup
5 biji bawang merah
1 cm halia
1 cm lengkuas
11 biji cili padi
1 sudu kecil belacan
Cara:
1. Masukkan air dan bahan tumbuk / kisar ke dalam periuk / kuali.
2. Didihkan di atas api dapur.
3. Masukkan ikan dan belimbing buluh, bawang besar dan cili padi. Biarkan terus mendidih sehingga ikan masak.
4. Kemudian masukkan tomato ceri, daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan.
5. Biarkan seketika, dan padamkan api dapur.
Alhamdulillah.
Biarpun sekadar masak rebus yang mudah, lauk begini sudah cukup bagi kami sekeluarga!
Ala2 masak pindang kt semenanjung ni kanamie..
BalasPadam