Pages

Rabu, 31 Oktober 2018

Kerang Masak Serai

Kongsi lagi satu resipi biasa-biasa tapi penuh nostalgia. Resipi ini tersimpan agak lama dalam folder, Amie masak sewaktu di kampung Bonda. Di sana mudah untuk dapat bekalan kerang. Maklumlah Mukim Jeram, daerah Kuala Selangor memang terkenal dengan hasil lautnya yang segar-segar.
Masa kecil dahulu memang inilah hidangan istimewa yang Bonda masak untuk kami. Cara memasaknya sangat mudah, tapi rasanya sungguh lazat! Ditambah pula dengan kerang segar sebagai bahan utamanya. Sudah tentulah isi kerang masih terasa kemanisannya! 

Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 kg kerang - bersihkan
2 batang serai - diketuk
3 helai daun limau purut - buang urat
1 keping asam gelugor
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 sudu besar minyak
4 cawan air
garam / perasa pilihan secukupnya

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar serta serai sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan cili padi dan tambahkan air.
3. Biarkan air mendidih barulah masukkan asam gelugor dan kerang.
4. Setelah kerang masak (terbuka kulit kerang dan nampak isinya), masukkan daun limau purut, garam / perasa pilihan. Biarkan seketika.
5. Padamkan api dapur.

Nak ratah begitu saja pun boleh. Kalau nak makan dengan nasi, picitkan saja cili padi untuk tambah rasa pedas. Oh! Tiba-tiba rindu kampung laman!

5 ulasan:

  1. Kerang tu macam memanggil manggil je. Akak suka hirup air rebusan kerang... manis !

    BalasPadam
  2. FHA,
    sama macam emak saya, suka hirup kuahnya.... katanya segar bau serai.

    BalasPadam
  3. Tang nak kopek kerang yg sikit punya malas tu haha

    BalasPadam