Pages

Ahad, 15 Julai 2018

Betik Masak Lemak Cili Padi dengan Udang

Kalau masak lemak mesti teringat Bonda!
Salah satu sebabnya, tentulah air tangan Bonda rasa sangat sedap!
Itu sebabnya sampai sekarang Amie suka masak lemak cara Bonda. Bonda suka masak lemak putih begitu sahaja. Tanpa kunyit! Tanpa warna selain warna santan.
Biasanya kalau ada betik mengkal, Amie akan masak sup dengan ayam, dan bubuh daun kemangi sebagai sentuhan akhir. Hari ini Amie masak lemak betik. Amie sagat betik, bentuknya panjang dan cepat lembut apabila dimasak. Fuad pesan, bubuh cili padi banyak-banyak, katanya.
Ikan bilis dan udang kering sudah yilekkkk.....
Yang ada hanya udang kertas, yang agak sesuai ditambah ke dalam masakan. Jadilah betik masak lemak cili padi dengan udang. 
Sambil masak di dapur, teringat zaman kanak-kanak di kampung. Biasanya kalau cuti sekolah atau pada hujung minggu kami akan ke kebun membantu Ayahanda dan Bonda membersihkan rumput di bawah pokok jagung, ubi, keladi, pisang, serai, tebu dan macam-macam lagilah tanaman kontan. Antara lauk makan tengahari yang dihantar oleh kakak dari rumah, sudah tentulah sayur betik mengkal masak lemak putih! Sedap sungguh menikmatinya di pondok atap nipah yang terletak di lereng bukit dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa yang sungguh nyaman!

Jom, sama Amie mengenang nostalgia lampau dengan menjinjing 'mangkuk tepen' berisi nasi dan lauk kampung. Kita hantar nasi untuk Ayahanda dan Bonda di kebun.
Heheheee...
Cukuplah hidangan tengahari kami, nasi putih berlaukkan ikan kerapu goreng dan Betik Masak Lemak Cili Padi dengan Udang. Anak-anak pun makan dengan penuh selera. Alhamdulillah.

Resipi: Betik Masak Lemak Cili Padi dengan Udang
Bahan-bahan: 
500 gram betik - bersihkan - potong ikut suka - Amie sagat
15 ekor udang kertas - bersihkan
4 cawan santan dari sebiji kelapa
2 batang serai - dititik
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar:
segenggam cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Masukkan betik, udang, santan, serai dan bahan tumbuk ke dalam periuk.
2. Masak dengan api sederhana, dan kacau selalu supaya tidak pecah santan.
3. Setelah santan mula mendidih, tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
4. Padamkan api dapur.

2 ulasan:

  1. wah sedapnya kalau piknik dalam kebun kan...semuanya sedap..nostalgia dolu-dolu zaman hidup susah

    BalasPadam
  2. Lauk yang Amie masak, sedap2 belaka.

    BalasPadam