Pages

Rabu, 30 Mei 2018

Mee Hoon & Suhun Goreng

Assalamualaikum.
Masak apa untuk hidangan berbuka puasa petang nanti?
Amie belum masuk dapur.
Sekarang sedang masuk dapur maya, kongsi menu berbuka puasa petang kelmarin.
Tak ada menu yang istimewa yang disajikan, sekadar mee hoon campur suhun goreng.  Kakak ipar pula kirim roti jala dengan kuih pau. Alhamdulillah. Rezeki Allah.

Bahan-bahan:
1 paket mee hoon - rendam dengan air sejuk sehingga kembang - toskan
1 paket kecil suhun - bilas dan toskan
400 gram dada ayam - hiris kecil
1 cawan hirisan lobak merah
2 pokok sawi - potong - pisahkan batang dan daunnya
6 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang - hiris kecil / nipis
10 kuntum cendawan hitam (telinga tikus) - rendam hingga kembang - hiris kecil 
1/2 sudu kecil lada putih - tumbuk
4 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar minyak
garam / gula /perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk kasar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan dada ayam dan lobak merah. 
3. Masak hingga dada ayam empuk, dan kemudian masukkan cendawan shiitake, cendawan telinga tikus dan batang sawi.
4. Gaul sebati dan kemudian masukkan mee hoon bersama suhun dan daun sawi.
5. Tuangkan sos tiram, kicap lemak manis, dan lada putih. Kacau rata.
6. Boleh tambahkan garam / gula / perasa pilihan jika perlu.
7. Padamkan api dapur.

Inilah hidangan berbuka puasa kami yang ringkas. Amie sediakan kicap lada. Senang saja heheee! Tuang kicap lemak manis pedas Mahsuri, kemudian tambahkan cili padi tumbuk kasar, asal pecah saja dan kemudian perahkan jus limau kasturi.

1 ulasan: