Pages

Ahad, 28 Januari 2018

Sambal Tumis Udang Kering

Pagi tadi sebelum matahari terbit, Encik Suami siap pesan : Masak nasi lemak!
Agaknya sudah terlalu lama tidak bersarapan di dapur sendiri....hiks! Dah selalu sangat kongsi resepi nasi lemak dengan  sambal ikan bilis, timun, kacang tanah dan telur rebus, kali ini Amie kongsikan saja sambal yang kami makan dengan nasi lemak. Okey tak?

Amie masak Sambal Tumis Udang Kering, yang rasanya pun tidak kalah dengan rasa sambal tumis ikan bilis yang kita selalu makan dengan nasi lemak tu. Amie tambahkan buah keras di dalam sambal ini, dan penggunaan belacan juga Amie lebihkan. Amie tidak bubuh garam, sebab rasa belacan sudah cukup memberi rasa masin, ditambahseimbangkan dengan rasa manis gula melaka dan juga pati asam jawa. Jom, kita lihat resepi Sambal Tumis Udang Kering di bawah ini.


Bahan kisar :
40 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
15 biji bawang merah
7 biji bawang putih
10 biji buah keras

Bahan kisar kering :
1 cawan udang kering

Bahan lain:
50 gram belacan : hancurkan
3/4 cawan minyak
2 sudu kecil pati asam jawa
gula melaka secukupnya (ikut kemanisan yang disukai)
bahan perasa pilihan  (jika suka)
 
Cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Masukkan belacan dan goreng kacau hingga terbit aroma.
3. Kemudian masukkan udang kering kisar. Kacau lagi hingga wangi.
4. Masukkan bahan kisar, gula dan pati asam jawa.
5. Masak dengan menggunakan api sederhana selama 20 minit atau sehingga pecah minyak. 
Tidak dinafikan. Sambal Tumis Udang Kering memang sedap!

3 ulasan: