Sesekali menikmati Sup Ekor Tumis Darat, memang tak terkata lazatnya! Cuma, bekalan ekor agak terhad di LD, tapi itu sudah cukup baik sebab kalau asyik masak sup ekor, memang jadi penternak lemaklah...hiks! Amie beli 1 kg ekor lembu, dapatlah 3 ketul! Seperti biasa, Amie masak gunakan slow cooker. Bagi yang mempunyai pressure cooker, kalau nak cepat masak, gunakanlah kemudahan itu. Amie memang suka yang slow-slow hihihiiii....
Bagi yang utamakan kesihatan, bolehlah buang lelemak ekor mengikut cara masing-masing. Ada yang rebus hingga mendidih, dan kemudian buang air rebusan, dan ganti dengan air baru. Ada yang sejukkan dahulu, dan kemudian buangkan lelemak yang terapung di atasnya. Ikut suka masing-masinglah ye.
Bahan-bahan:
1 kg ekor lembu
2 liter air
1 batang lobak merah – kupas kulit dan
potong bulat
3 biji ubi kentang - kupas kulit dan potong 2
3 pelepah batang saderi – potong
serong
2 sudu besar puri tomato
Garam dan gula secukup rasa
Bahan penumis:
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 labu bawang besar – hiris kasar
4 sudu besar minyak
Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 batang serai – ambil isinya yang
putih – hiris
2 cm halia
1 sudu besar lada putih
1 sudu besar ketumbar biji
1 sudu kecil jintan manis kasar
1 sudu kecil jintan putih kasar
Cara memasak:
1. Rebus
ekor lembu bersama 2 liter air.
2. Apabila
mendidih, masukkan lobak merah, ubi kentang, batang saderi dan puri tomato.
3. Renih
sehingga ekor lembut.
4. Panaskan
minyak dan tumis bahan penumis hingga wangi.
5. Kemudian
masukkan semua bahan kisar dan biarkan masak sehingga pecah minyak.
6. Tuangkan
bahan tumisan ke dalam periuk rebusan ekor tadi.
7. Perasakan
dengan garam dan gula secukup rasa.
Sesungguhnya... Sup Ekor Tumis darat ini memang sedap!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan