Pages

Sabtu, 7 Oktober 2017

Bubur Barli Dengan Jagung

Tiba-tiba hujan turun di bumi LD!
Langit kelam, dan alam menjadi gelap suram.
Maka, dalam keadaan bersendirian di dapur, Amie pun buka tudung periuk berisi Bubur Barli Dengan Jagung yang masih panas!

Bahan-bahan:
1 cawan barli - cuci dan buang airnya - tambahkan 2 cawan air dan rendam selama 1 jam
1/2 cawan sagu biji - basuh dan toskan
1 tin jagung manis
3/4 cawan gula pasir - jika suka manis boleh tambah
1500 ml air
250 ml santan pekat
1 helai daun pandan - siat dan simpul
secubit garam

Cara memasak:
1. Rebus barli bersama air rendaman dan tambahkan 1500 ml air. Biarkan barli masak / empuk dengan menggunakan api sederhana.
2. Masukkan jagung manis, gula dan sagu biji.
3. Setelah sagu biji kembang, tambahkan santan dan garam.
4. Apabila kuah mula mendidih, padamkan api dapur.

 Jemput!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan