Terima kasih buat Ustaz Mohd. Za Fauzan kerana sudi kongsikan resepi Nasi Ala Kak Wook. Sedap hasil air tangan anak muda ini menjual pelbagai jenis masakan Kelantan di LD. Mudah-mudahan rezeki terus mencurah masuk, dan sentiasa diberikan kesihatan oleh-Nya. In shaa Allah satu hari nanti Ustaz Fauzan berjaya menjadi pengusaha makanan! Kak Amie kongsikan resepinya di sini ye Fauzan.
Bahan untuk gulai ayam:
bahagian leher, sayap,
kaki, tulang belakang, hati dan mempedal dari seekor ayam – potong kecil-kecil
3 biji terung panjang –
potong ikut citarasa
3 ulas bawang putih –
dhiris
5 biji bawang merah –
dihiris
1 labu bawang besar –
dihiris
3 sudu besar cili kisar
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
1 sudu kecil pati asam jawa
4 sudu besar serbuk rempah
kari ayam
300 ml santan pekat
1 liter air
4 sudu besar minyak
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis
bawang putih, bawang merah serta bawang besar hingga layu.
2. Masukkan bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu
manis. Tumis hingga terbit bau.
3. Kemudian masukkan cili kisar bersama pati asam jawa. Masak
sehingga terbit minyak.
4. Tambahkan serbuk
rempah kari, dan jika tumisan terlalu kering, tambahkan sedikit air.
5. Masukkan bahagian ayam untuk digulai dan masak sehingga kelihatan layu, seterusnya tambahkan air.
6. Setelah ayam empuk, masukkan terung dan diikuti santan
pekat.
7. Masak sehingga kuah mendidih sekali lagi dan perasakan
dengan garam dan gula.
8. Padamkan api dapur.
Bahan-bahan untuk ayam
goreng kunyit:
Bahagian dada dan peha dari seekor ayam – potong kecil-kecil
5 batang kacang panjang –
potong 3 cm
1 labu bawang besar – hiris
kasar
1 sudu besar serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara memasak:
1. Gaul daging ayam bersama garam dank unit. Biarkan seketika.
2. Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Angkat dan
ketepikan.
3. Ambil 3 sudu besar minyak bekas gorengan ayam tadi, dan
masukkan hirisan
bawang besar.
4. Apabila bawang telah layu, masukkan ayam goreng bersama
kacang panjang. Gaul rata sehingga kacang panjang berubah warna.
5. Padamkan api dapur.
Hidangkan gulai ayam
serta ayam goreng kunyit bersama nasi putih, air lada dan juga hirisan timun.
Wow, Amie....kelaparan PH dibuatnya hee..hee..
BalasPadamsedapnya dear...
BalasPadam