Pages

Isnin, 30 Januari 2017

Ikan Cencaru Sumbat Sambal Tomato

Sana sini terdengar keluhan betapa mahalnya harga ikan!
Encik Suami pun, selalu kata daripada beli ikan baiklah beli ayam! Harga ikan melambung naik dari sekecil ikan basung sampailah ikan saiz besar, ikan laut dalam!
Kalau beli pun, selalunya dapat ikan lama, perut sudah terburai dan tentunya isinya tidak berkualiti. Tapi, sesekali nak juga makan ikan. Mengenang Fuad yang pulang bercuti dan suka makan ikan, kami pun belilah juga ikan.
Bagaimanapun, rasa belas kepada nelayan timbul di hati. Sekarang musim laut bergelora, dan cuaca tidak menentu! Moga para nelayan samada nelayan kecil atau nelayan besar, sentiasa dalam keadaan selamat ketika berada di tengah lautan mencari rezeki.
Wokey, dah cerita tentang ikan sudah tentu nak cerita resepi ikan!
Aie panggang ikan cencaru, sumbat dengan sambal tomato. Mulanya nak buat sambal kelapa, tapi kelapa parut sudah rosak! Kelmarinnya, keluarkan kelapa dan ikan cencaru, tapi bila Encik Suami pulang, diajaknya kami makan di luar! Amie simpan semula ikan cencaru di dalam peti sejuk, tapi terlupa nak masukkan sekali sebungkus kelapa parut! Esok paginya baru tersedar!
Tak apalah, tak ada kelapa parut untuk sumbat ikan, kita buat cara lain pulak.


Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru - bersihkan dan belah belakang
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji tomato - cincang
1/2 sudu kecil pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk kasar :
10 biji cili padi
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan

Cara:
1. Campurkan bahan tumbuk dengan tomato cincang, pati asan jawa, garam / gula / perasa pilihan. Gaul sebati
2. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
3. Masukkan sambal tomato tadi ke dalam 'poket' belakang ikan cencaru.
3. Panggang hingga masak.

 Ini saja bahan yang diperlukan.

Kalau suka, masukkan sekali tomatu cincang ke dalam lesung dan gaul terus.

Pangganglah di mana-mana tempat pemanggang...hiks! Dalam oven boleh, dalam kuali boleh, atas bara lagilah boleh!

Dah siap!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan