Selamat menempuh tahun 2017.
Hari ini masuk hari yang ke-6.
Memang sibuk. Memang letih. Memang nak merehatkan diri lama-lama.
Tapi cukuplah tu Amie! Nanti dapur tak berasap pulak!
Wokeh!
Malam ni ada kesempatan kongsi kuih lama, kuih cucur udang yang memang menjadi kegemaran dari kecil dulu.
Resepi ini resepi kami turun-temurun. Tidak ada penggunaan bahan penaik seperti soda bikarbonat atau pun yis. Amie gunakan telur saja. Terpulanglah kepada kreativiti masing-masing kalau nak cuba. Bubuh apa pun tak kisah, yang penting sodap!
Bahan-bahan:
400
gram udang kertas - cuci bersih dah
toskan
500
gram tepung gandum
2 ¾
cawan air
1
sudu kecil cuka
1
sudu besar minyak jagung
2
biji telur
1
labu bawang besar – cincang
10
batang daun kucai – potong sepanjang 2 cm
1
cawan taugeh
1
biji cili hijau – belah 2 dan hiris nipis
1
biji cili merah – belah 2 dan hiris nipis
½
sudu kecil serbuk kunyit
Perencah MAGGI Cuku Rasa secukupnya
Minyak
untuk menggoreng terendam
Sebatang
senduk sebagai acuan cucur udang
Cara:
1. Dalam sebuah mangkuk besar, satukan tepung gandum, serbuk kunyit, garam, telur, cuka dan minyak jagung.
2. Tuang air sedikit demi sedikit sambil mengadun bahan dalam mangkuk.
1. 3. Setelah
adunan sebati, tambahkan bawang besar, daun kucai, taugeh, hirisan cili merah
dan cili hijau. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Jika
adunan kelihatan pekat, boleh tambahkan sedikit air.
4. Panaskan
minyak yang banyak di dalam kuali.
2 5. Rendam
senduk selama 30 saat di dalam kuali berisi minyak panas tadi, dan kemudian
keluarkan.
6. Tuangkan adunan ke
dalam senduk sehingga paras ¾ dan kemudian letakkan seekor udang di atasnya
7. Letakkan
kembali senduk berisi adunan tadi ke dalam minyak panas dan biarkan seketika
sehingga cucur udang agak keras sedikit.
8. Cungkil sedikit cucur udang dengan menggunakan garpu agar tanggal dari senduk.
9. Biarkan cucur udang masak hingga berwarna kuning keemasan.
10. Angkat dan toskan minyak.
11. Hidangkan dengan sos pilihan atau kalau rajin buatlah kuah kacang...hiks!
Sedapnye
BalasPadamWah nmpak sodap tu amie. Lama dah tak mkn cucur udang homemade. Selalu klu beli diorg suka tambah soda penaik kan..kurang gemar sikit sbb cepat muak makan. Klu goreng tanpa penaik lg sedap rasanye kan amie!
BalasPadamCantiknya cucur udang, Amie! Amie buat banyak, so boleh lah spare sikit untuk PH. LOL!
BalasPadamsedap skali cucur udangnya ^^ bagus ni buat dijadikan bisnis rumahan
BalasPadamWarisan Petani,
BalasPadamjemput ye...
Puan Doc,
betul tu... lembut dan tak muak makan banyak!
PH,
BalasPadamTq PH, jemput makan sekali.
Ahiddeq,
terima kasih, untuk makan2 keluarga saja ni.
apa fungsi cuka
BalasPadam