Kita goreng udang.
Kita nak kongsi resepi Udang Goreng Rangup!
Kalau masak udang gaya begini, nampaknya tak sempat jadi lauk! Sedap diratah begitu saja! Tak sampai hati tengok anak-anak asyik mengerling udang setiap kali kita meletakkan udang yang siap digoreng di atas kertas tisu dapur!
Makanlah anak...
He he heee... makan bukan sebarang makan tau! Mommynya terpaksalah kira berapa ekor untuk setiap orang! Bukan apa... nanti terlajak makan, orang belakang tak dapat pulak!
Pinggan pun licin sekelip mata.
Hanya meninggalkan kesan minyak....
Yang tinggal hanyalah resepinya. Resepi biasa-biasa saja. Tak ada yang luar biasa. Wokeylah, Amie kongsikan di bawah ini.
Bahan-bahan:
700 gram udang kertas saiz sederhana - bersihkan udang - buang kepala, kulit dan tinggalkan ekor - tarik urat di belakangnya dan kemudian kelar-kelar sedikit di bahagian dada udang (supaya udang tidak bengkok apabila digoreng - selalu tak nampak bengkok tapi kali ini bengkok pulak.... tapi taklah buruk rupanya) - toskan
1 cawan serbuk roti2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur ayam gred AA
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
minyak untuk menggoreng
Bahan tumbuk:
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1/2 sudu kecil lada putih
Cara:
1. Letakkan udang dalam sebuah bekas.
2. Masukkan bahan perasa (gula / garam / perasa pilihan) serta bahan tumbuk dan gaul rata.
3. Tambahkan tepung gandum dan tepung jagung.
4. Pukul ringan telur ayam dan tuangkan ke dalam mangkuk berisi udang tadi. Kacau rata sekali lagi.
5. Golek-golekkan seekor demi seekor udang di atas serbuk roti.
6. Goreng hingga masak.
Okey kan sesekali kita buat untuk kudapan petang....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan