Petang tadi kita terlelap seketika...Tiba-tiba seakan terhidu aroma Gulai Ikan Tongkol peneman nasi dagang! Aduhai... bau rempah-rempahannya sunggu menggamit selera.... lantas kita bangkit dan memaksa kaki ini melangkah ke dapur untuk menggulai!
Walaupun tanpa nasi dagang, Gulai Ikan Tongkol tetap terasa enaknya bila dimakan bersama nasi putih! Istimewanya ikan ini sebab salah satunya isinya yang pejal dan padat! Jom tengok resepinya DiI SINI dan DI SINI. Ini resepi bukan sebarang resepi tau... sebab kita tutorial dengan kawan dari Kelantan & Terenganu... ahaks!
Bahan A:
1 kg ikan tongkol - bersihkan dan potong ikut suka
3 keping asam gelugur
1 sudu besar gula melaka
sedikit garam
Bahan B:
1 liter santan
3 keping asam gelugur
7 biji cili padi - belah 2
3 biji lada hijau
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil besar ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu besar gula melaka
1 sudu makan garam
minyak
Bahan kisar:
15 biji lada kering
7 biji bawang merah
3 biji bawang putih
5cm halia
Cara:
1. Rebus bahan A hingga masak dan toskan airnya.
2. Gunakan air rebusan ikan untuk memerah santan kelapa.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar termasuk jintan manis, jintan putih dan serbuk ketumbar hingga pecah minyak.
4. Masukkan santan dan kacau hingga pecah minyak.
5. Masukkan cili padi, cli hijau dan asam gelugur.
6. Masukkan ikan tongkol, garam dan gula melaka.
7. Biarkan seketika sehingga kuah menjadi sedikit pekat. Tutup api.
Assalam Kak Amie,
BalasPadamLama tak bertandang..sedap tu
Ixora,
BalasPadamwaalaikumussalam... ya...lama tak sembang.