Pages

Sabtu, 12 Disember 2015

Sup Ikan Jenahak

Selamat pagi semua.
Apa hidangan untuk tengahari ini?
Kita kongsikan resepi Sup Ikan Jenahak. Kalau kita rasa tak berapa sedap badan atau kurang selera nak makan, sup beginilah yang kita akan buat. Lada putihnya tu yang akan buat badan kita berpeluh, ditambah pula kalau ada sambal kicap! Wadeeehhh.....
Apa pun, kita kena tumis terlebih dahulu bahan-bahan perencahnya supaya naik aromanya yang pasti akan mengundang selera untuk  menikmatinya!

Bahan-bahan:
4 kepingan ikan jenahak - 800 gram
2 biji tomato - belah 4
1 sudu besar lada putih - tumbuk
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 liter air
3 sudu besar minyak
2 sudu besar perencah MAGGI Cukup Rasa 
Cadangan hiasan : bawang goreng dan hirisan daun sup / daun bawang

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

Kita gunakan banyak bawang sebab malas nak goreng bawang untuk hiasan, jadi bila goreng bahan hiris sup akan menjadi wangi! Tapi pastikan goreng bahan hiris lama sikit, sampai bawang berwarna kekuningan.

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga naik bau. Kemudian masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang.
2. Setelah bawang kelihatan kekuningan, tuangkan air dan biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan kepingan ikan bersama tomato.
4. Masak selama 3 - 4 minit. Tak perlu masak lama sebab isi ikan jenahak sangat lembut.
5. Tambahkan lada putih tumbuk dan perasakan dengan perencah MAGGI Cukup Rasa.
6. Padamkan api dapur.

3 ulasan: