Rumah agak sepi...
Hanya berdua dengan Firdaus.
Fuad ikut seminar teknik menjawab Matematik Tambahan di SMKA.
Fairuz pula ikur serta Jamboree on the Air (JOTA) & Jamboree on the Internet (JOTI) Antarabangsa di LD.
Encik Suami pula agak lewat balik ke rumah.
Hmmmmm......
Apa kata Amie belanja menu sihat... semangkuk Tom Yam Sayur!
Nak tak?
Bila sebut tentang tom yam, sudah semestinya terbayang kuah yang pedas, panas, ada rasa masam serta aroma yang sungguh memikat! Yang pasti, hirup kuah sampai ke titisan akhir... slurrrrpppp!
Hari Sabtu, minggu lepas 10 Oktober Amie bawa sebelanga tom yam ke sekolah. Selepas selesai solat hajat bersama murid-murid PT3 dan calon SPM, kami menjamu selera bersama ibu bapa, dan murid-murid. Kami bawa makanan dari rumah. Macam-macam ada, dan sudah tentunya sebelanga tom yam tidak ketinggalan untuk dihidangkan. Memikirkan ada yang mungkin alahan makanan laut, Amie putuskan masak tom yam daging campur ayam. Sementara menunggu masa untuk makan-makan, Amie panaskan tom yam di dapur kantin, dan memasukkan sayur-sayuran seperti putik jagung, kobis bunga, tomato, daun limau purut dan menambah lagi cili padi serta jus limau nipis!
Alhamdulillah, tom yam habis kering dan hanya tinggal batang serai.
Terima kasih buat Ustazah Zarina. Pesan Ustazah Zarina, jangan lupa masukkan tomato kisar supaya kuah pekat, dan kalau nak kuah warna merah, kisarkan juga cili kering. Bagaimanapun, Amie tak buat pes tom yam sendiri, guna saja kiub tom yam dan campurkan dengan pes tom yam dalam botol. Sedap! Tak puas makan minggu lepas, hari ini Amie masak lagi tapi malas nak tunggu daging empuk. Jadi, masak sajalah yang mudah dan cepat.
Resepi Tom Yam Sayur ini Amie olah ikut citarasa sendiri. Bahan yang digunakan pun tak banyak, mana yang ada dalam simpanan saja. Memang rasanya pedas, terasa asam limaunya! Tapi itulah yang Amie suka!
Bahan-bahan:
1 liter air
2 kiub tom yam
1 sudu besar pes tom yam
4 biji tomato - dikisar
1 labu bawang besar
3 batang serai - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk
15 biji cili padi - diketuk - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan
5 helai daun limau purut
15 biji gegelung ikan - potong 2
100 gram brokoli - potong ikut suka
100 gram kubis bunga - potong ikut suka
1/2 batang lobak merah - kupas kulit dan potong bulat
2 biji limau nipis - ambil jusnya
daun ketumbar secukupnya
Cara:
1. Jerang air dalam periuk hingga mendidih.
2. Masukkan serai, cili padi, lengkuas, bawang besar, lobak merah, tomato kisar, kiub tom yam dan pes tom yam.
3. Setelah kuah tom yam mendidih sekali lagi, tambahkan gegelung ikan, brokoli, dan kubis bunga.
4. Biarkan mendidih di antara 3 hingga 4 minit.
5. Jika perlu, tambahkan bahan perasa yang disukai, misalnya sos ikan (tapi Amie tak bubuh sebab kiub tom yam sudah memberikan rasa yang sempurna.)
6. Masukkan daun limau purut dan kemudian tambahkan jus limau nipis.
7. Padamkan api dapur.
8. Hidangkan panas dan taburkan daun ketumbar.
Ringkas bukan?
Tapi sedap!
Kita makan berdua dengan Encik Suami. Tak cukup seorang semangkuk, menambah lagi.... tambah kuahnya yang sangat sedap itu!
Nmpk menyelerakan kak amie..sy suka sgt mkn tom yam yg byk sayur ni
BalasPadammy favourite!
BalasPadamnice giller resepi kali niii..wajib try
BalasPadamThank you.. very simple n nice
BalasPadamSaya tengah buat sekarangš¤.. trbaikkk
BalasPadamSaya tengah buat sekarangš¤.. trbaikkk
BalasPadam